Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Oroväckande siffror: Varannan A-traktor har allvarliga brister

Värst är det på Gotland

Bilprovningen kontrollbesiktade förra året omkring 3 000 A-traktorer.

Av dessa hade nästan sju av tio brister – och varannan hade fel som krävde ombesiktning.

– Genom att uppmärksamma de oroväckande siffrorna hoppas vi öka medvetenheten hos såväl ägare till som brukare av A-traktorer och se en positiv förändring, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

A-traktorer har den senaste tiden blivit allt vanligare att se på de svenska vägarna. Samtidigt är det ett ämne som diskuterats flitigt och inte sällan finns det starka åsikter kring dem.

Med anledning av det stora intresset har Bilprovningen för första gången valt att redovisa besiktningsstatistiken för de omtalade fordonen. Och 2022:s läsning är en oroväckande historia.

Värst på Gotland

65,5 procent av A-traktorerna som kontrollbesiktigades hade brister. 

Allra högst andel A-traktorer med brister hittades på Gotland. Där hade nära 85 procent brister. På andra sidan var det Östergötland som hade lägst andel brister, med 51,4 procent.

Men den stora skräcksiffran var att 50,6 procent av alla kontrollerade A-traktorer hade fel som krävde ombesiktning. Jämför man detta med personbilar är andelen mer än dubbelt så hög, där motsvarande andel år 2022 var 21,6 procent.

Är ofta ändrade

När det krävs ombesiktning betyder det att bristerna är så pass allvarliga att fordonet kräver en fackmannamässig bedömning att felen avhjälpts.

– Vid besiktningen konstaterar vi att A-traktorer ofta är ändrade jämfört med andra fordonsslag. Exempel på detta är att konstruktionen ändrats så att fordonet går fortare än tillåten hastighet eller att det har byggts om på något sätt, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com