Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då ska din bil besiktas

Nya regler träder i kraft 20 maj.

Inom kort träder nya besikningsregler i kraft. Därmed ändras din besiktningsperiod. Se när du ska besikta din bil.

Från och med den 20 maj börjar nya besiktningsregler att tillämpas, som en anpassning till de regler som gäller inom EU. Då slopar man de fasta besiktningsperioderna som baseras på registreringsnumrets slutsiffra och i stället gäller att du ska besikta senast 14 månader efter senast föregående godkända kontrollbesiktning (om bilen är gammal nog för årlig besiktning). Man får alltså lov att besiktiga hur ofta man vill, bara det inte går mer än 14 månader till nästa gång om inte körförbud ska inträffa.

Med det följer också att man själv ska komma ihåg när man besiktade senast och det kanske man inte alltid håller reda på. Men nu har Transportstyrelsen gjort det enkelt för oss och öppnat en tjänst där man fyller i sitt registreringsnummer och får svar på när det senast ska in på besiktningen igen.


Se ditt besiktningsdatum här


Transportstyrelsen kommer däremot inte att skicka ut några kallelser när det är dags utan det är upp till varje fordonsägare att ansvara för att fordonet blir besiktat. Så det gäller att ha koll på följande regler:

Personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt ska kontrollbesiktas

  • första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Från och med den 20 maj råder också besiktningskrav för A-traktorer, första gången senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången och därefter senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes.

Bilar som är 50 år eller äldre och motorcyklar som är 40 år eller äldre är dock befriade från besiktningsplikten. En förutsättning för att bli befriad från besiktningsplikten är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom den senaste 24-månadersperioden när undantaget ska börja gälla.

Några år kvar, Pinto.

För fordon som är 30–49 år och motorcyklar 30–39 år gamla blir det ingen förändring från dagens regler. De ska kontrollbesiktas senast 24 månader efter den månad då fordonets föregående fullständiga besiktning utfördes.

Amatörbyggda fordon som tekniskt och utseendemässigt liknar fordon som är undantagna från besiktningskravet på grund av sin ålder, samt sällan eller aldrig används i trafik, kan också undantas från kravet på kontrollbesiktning. Då krävs dock att man genomgår en registreringsbesiktning och en kontrollbesiktning, samt att man har en godkänd kontrollbesiktning under den senaste 24-månadersperioden.

Fullständig information om vad som gäller när de nya reglerna träder i kraft finns att läsa på Trafikverkets hemsida.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com