Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världens tio knäppaste trafikregler

Vissa lagar är fullkomligt obegripliga.

När lagstiftare runt om i världen har bestämt hur man ska köra bil har de ibland varit lite extra kreativa. Vi tar en titt på resultaten.

I semestertider märker vi ofta hur annorlunda vi är i Sverige. Vi kör lugnt, stannar vid övergångställen och håller oftast till höger. Men när vi brakar ner på bilsemester genom Europa eller hämtar ut en hyrbil på Newark i New Jersey håller inte de svenska halvljustraditionerna längre.

Kommer du till Saudiarabien får du inte köra bil över huvud taget. Ja, om du inte är man, förstås. Så i sann upplysande anda tipsar vi, utan någon särskild inbördes ordning, om några regler som kan vara bra att hålla koll på om du kör bil i okänt land.

1. Soppatorsk är förbjudet på Autobahn
Okej, det är faktiskt en ganska vettig regel. På det tyska motorvägsnätet är det förbjudet att stanna, oavsett orsak, och man kan förstå varför. Med fri fart och tät trafik blir det snabbt obehagligt med stillastående fordon i vägrenen.

Hallå där, här råder faktiskt stoppförbud.

2. Topplesskörning är förbjudet i Thailand
Jupp, ska du framföra ett motorfordon i Thailand måste du ha kläder på överkroppen – vare sig om du är man eller kvinna eller någonting annat. Får polisen se dig bakom ratten med bar överkropp åker du på böter.

Det kanske skulle uppskattas på fler ställen.

3. I Alabama är det förbjudet att köra med ögonbindel
Tja, som regel betraktat kanske det är vettigt. Men vad kan ha hänt i Alabama som fått lagstiftarna att sätta det på pränt? Vi vet inte. Men vi undrar.

Ingen bilkörning för dig, gubbe.

4. Danskar måste leta under bilen efter kvarglömda barn
Innan du kör i väg måste du som bilist i vårt västliga grannland titta under bilen, för att säkerställa att inga människor gömmer sig där under. Andra arter är dock förmodligen okej att lämna kvar.

Får du ens plats under en bil?

5. Moskvabor måste tvätta sina bilar
Bilister i Ryssland måste hålla sina fordon rena och propra. Annars åker de på böter. Så se till att putsa ordentligt och undvik lerpölar på vägen.

AvtoVAZ

Hur man nu undviker sådana i Ryssland.

6. Tvätta inte bilen med kalsonger i San Francisco
I det frihetliga Kaliforniens fjärde största stad ser polisen rött om du tvättar bilen med smutsiga underkläder. Så gå och köp rena kalsonger om du ska torka av bilen.

Du har väl inte haft de där på dig, hoppas jag.

7. I Alaska får man inte köra bil med hunden på taket
Sorry, men du måste ta ner hunden från taket innan du kör in i Alaska. Möjligen får du ha den på motorhuven, om den inte får plats inne i bilen.

– Är det okej att ha husse på taket då?

8. I Tennessee får man inte skjuta djur från bilen …
… om det inte är en val du skjuter på, förstås. Då är det fritt fram att panga på genom den nedvevade rutan. Samma regler gäller för övrigt i Kalifornien. Undrar vad de har emot just valar?

Där! Fort! Skjut!

9. I Luxemburg måste du ha vindrutetorkare …
… även om du inte har någon vindruta. Så ta med en extra vindrutetorkare nästa gång du åker på semester i din Caterham.

Caterham

Frågan är bara var du ska sätta den.

10. Ingen cruising i Ohio
Om du råkar köra fler än hundra varv runt ett torg i Ohio åker du på böter. Så håll cruisingträffarna någon annanstans.  Fast vi blir lite nyfikna på hur lång tid det skulle ta att köra hundra varv runt ett torg.

Så, nu har ni bara 93 varv kvar på er.

Med det sagt önskar vi trevlig bilresa i sommar. Ta det lugnt och krama varandra i trafiken.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com