Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Volvo Amazon bilar

Se övriga modeller


Volvo Amazon – folkkär exportframgång

Volvo Amazon debuterade år 1957 och tillverkades ända fram till 1970. Under de år som Volvo Amazon tillverkades skedde ingen utseendemässig skillnad, men på detaljnivå byttes det mesta ut. Bilen var (och är fortfarande) mycket folkkär och under produktionsåren var bilen en riktigt tuff modell för medelsvensson. För Volvo blev Amazon den första stora exportframgången och i Sverige var den under en följd av år den mest sålda bilen. Det var också framgångarna för Amazon som gjorde det möjligt för Volvo att investera i nya fabriker, i ett nytt tekniskt centrum och i nya produkter.

Volvo Amazon – vilsam och trevlig på vägen

Volvo Amazon har en rymlig och självbärande kaross med läckra Italien-inspirerade linjer enligt dåtidens mode – något som under 60-talet resulterade i en dundersuccé. Under Volvo Amazons produktionsår tillverkades näsan 700 000 bilar. De rättframma köregenskaperna och en total känsla av oförstörbarhet gör Volvo Amazon till en rolig bil att köra. Modellen är både vilsam och trevlig på vägen.

Mycket av Volvo Amazons teknik var hämtad från Volvo PV 444. Säkerhetsmässigt tog Amazon stora steg med bland annat madrasserad instrumentbräda. År 1958 befäste Volvo även sitt rykte som en säker bil genom att vara den första biltillverkaren att standardmontera 3-punkts säkerhetsbälten.

Volvo Amazon – enkel och rolig att meka med

Volvo Amazon är en riktig långkörare och vad gäller motorer hann bilen med både B16, B18 och B20 – främst kända för sin goda stryktålighet. Att motorn har ett visst knackade är normalt, men var noga med att den drar kraftfullt från låga varv. Känns det kraftlöst kan det vara cylinderloppen som är slitna.

För många svenskar var Amazon ett mål, det var drömbilen och det ultimata välfärdsbeviset. Precis som för flera äldre Volvobilar finns det idag dedikerade klubbar som aktivt arbetar med att ta tillvara Volvo Amazon och säkra dess framtid. Bilen går enkelt att meka med själv. Allt är lättåtkomligt och reservdelar är enkla att få tag i – då Volvo Amazon är en ikon bland reservdelsfirmor finns det delar i överflöd.

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Volvo (21511)

Hitta en Volvo Amazon till salu i din stad

Till Bytbil.com