Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

SEMA-showens bästa byggen

Las Vegas kokar av hästkrafter

När Las Vegas ställer ut glittrar bilarna mer än vanligt. Vi har valt ut några favoriter från årets SEMA-salong.

Egentligen handlar allting om tillbehör, mojänger som du ska kunna köpa på Mekonomen och skruva fast på din bil. Men eftermarknadsmässan SEMA i Las Vegas brukar ändå ge oss spektakulära byggen att dregla över och årets upplaga är inte sämre än vanligt.

Revologys nybyggda Shelby GT500 fick oss att leta efter plånboken, Honda NSX med bromsar i guldflakelack gjorde oss knäsvaga och Hennessey Venom F5 begick till och med sin världspremiär på mässan.

Men de är så klart inte ensamma. Här listar vi några av de mest intressanta idéerna som har dykt upp i nyhetsflödet från staden där man håller truten om vad som händer.

1. Roush 729 Mustang
Jack Roush är en karl som har stoppat sina fingrar i en lång rad syltburkar och är inte bara en av de mest kända teamägarna i Nascar. Han driver också företag för gasdriftsystem av bilar, och så säljer han biltillbehör. Roush Performances senaste utställningsbil heter 729 Mustang och tar Fords muskelbil till nya höjder med inspiration från 1970 Boss 429. Karossen är breddad och under huven har V8:an utrustats med Roushs kompressorkit. Resultat: 700 hästkrafter.

Roush Performance

Men turkos? Jag hade valt en annan färg.

2. The FJ Company FJ43 Signature
The FJ Company har specialiserat sig på att renovera och uppgradera gamla Toyota Land Cruiser och det i år ställer de ut en Toyota Land Cruiser FJ43, en sällsynt tvådörrarsvariant av den gamla J40-serien. Med en modern fyraliters V6-motor, uppgraderade bladfjädrar och stötdämpare samt skivbromsar från våra dagar ska The FJ Company FJ43 Signature gå nästan som en modern bil. Ja, bortsett då från de där bladfjädrarna fram och bak, som håller koll på de stela axlarna, och så där mycket naken plåt får man knappast i en bil 2017.

The FJ Company

Den lär överleva oss alla.

3. Chevrolet COPO Camaro Hot Wheels package
Det här måste vara leksaksbilarnas leksaksbil, för precis som att det går att beställa en vanlig, gatregistrerad Chevrolet Camaro kan man nu också få sin dragracingbil med Hot Wheels-dekaler. Japp, Cheva bygger färdiga bilar för strippen, med stel bakaxel och treväxlad automatlåda precis som NHRA:s reglemente föreskriver. Olika motoralternativ finns också, beroende på vilken klass man ska köra. Sjulitersåttan tycker jag låter lockande.

General Motors

Mittenåttor på strippen utlovas.

4. Ford F-150 RTR Muscle Truck Concept
Okej, det är en trimmad Ford F-150 pickis, kanske inte så mycket att yvas över. Om det inte vore för namnet: Muscle Truck Concept. Det väcker associationer. Flanellskjortor. Hår på bröstet. Jack Daniels i bakfickan. Du måste förmodligen ha minst tre dagars skäggstubb för att inte testosteronlåset ska aktiveras och om lasten inte består av minst två döda renar kommer den att skaka av det som ligger på flaket. Ryktesvis lär den drivas på spottad tuggtobak.

RTR

Stereon spelar bara Springsteen.

5. Ringbrothers Defiant!
Japp, namnet stavas med ett utropstecken och Ringbrothers svällande skapelse är någonstans baserad på en stackars AMC Javelin AMX från 1972. Men av den är det inte mycket kvar. Hjulbasen är förlängd med en och en halv decimeter och där under finns en helt ny hydroformad hjälpram som håller den 6,2 liter stora Hellcat-åttan från Dodge. Men inte heller den har lämnats i fred utan har fått en enorm kompressor och vräker ur sig 1.050 hästkrafter. Kolfiberskärmar, sidomonterade utblås och enorma hjul monterade långt in i hjulhusen skriker ut den stackars AMC:ns smärta.

Ringbrothers

Inte ens Michael Jackson var så opererad.

6. Ringbrothers Defector
Jajamensan, det är samma bröder, Jim och Mike Ring, som våldförde sig på AMC:n ovan som har byggt denna Dodge Charger. Fast den här gången har de gjort det med lite stil. Från början var den en Charger från 1969, men Ringbrothers har kortat baken med en halv decimeter, förlängt hjulbasen med knappt åtta centimeter och bakat nya sidopaneler som syr ihop formen. Hjulen mäter 19 tum i diameter men designen är från förr. Under skalet finns en modern Hemi-åtta, kuggstångsstyrning och modernare hjulupphängningar, så den ska gå att använda till någonting vettigt också.

Ringbrothers

Synnerligen subtilt opererad.

7. Toyota C-HR R-Tuned
Men Toyota, hur tänkte ni nu? I stället för att göra som amerikanerna och ta någonting köttigt och sedan steka det med drypande bacon väljer japanerna att vässa en handväska. Toyota C-HR R-Tuned är alltså en vråltrimmad variant av lillsuven C-HR. Under huven har den en 2,4-litersfyra som slutade tillverkas 2012, som sedan fått turbo och pressats till drygt 600 hästkrafter. Det ska tydligen räcka för att göra den riktigt snabb och Toyota skryter med att C-HR R-Tuned spöar Lamborghini Aventador SV runt racerbanan Willow Springs International Raceway. Vad hjälper det när den fortfarande är en C-HR?

Toyota Motor Corporation

600 hästkrafter hjälper gott, Redaktör’n.

8. Ford Focus RS Drift Stick
Det här är inte en bil utan ett handtag. Ford lanserar ett handbromshandtag som passar på den vanliga handbromsen i Ford Focus RS. Finessen ligger inte i själva handtaget, utan i den lilla elektronikboxen som följer med. För när man rycker i kryckan styr den de låsningsfria bromsarna, fyrhjulsdriftens kraftfördelning och diffarnas momentvektorisering så att handbromssladdarna blir så snygga som möjligt. Fiffigt!

Ford Motor Company

Och så ser den ut som en hydraulisk handbroms.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com