Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Jeep Grand Cherokee Trackhawk har 717 hk

Lånar Hellcatmotorn från Charger och Challenger.

Just nu heter världens starkaste suv Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Den lär accelerera som ett svin.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk kunde inte vara mer fjärmad från sitt ursprung. Inte nog med att Jeep Grand Cherokee är en bjässe, oändligt fetare än den lilla nätta Willys-Overland som så småningom skulle ge upphov till Jeep som vi känner det i dag.

Trackhawk har också hur mycket motor som helst, eller åtminstone en kompressormatad V8 på 6,2 liter som med lätthet förflyttar berg och orsakar vulkanutbrott med sin seismiska aktivitet. Och vi som trodde att Dodge Durango SRT hade någonting att komma med.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Och Porsche Cayenne Turbo ställer sig i skamvrån.

Motorn är lånad från koncernsyskonen Dodge Challenger och Charger Hellcat och precis som i dessa vräker den ur sig över 700 hästkrafter. Den enda skillnaden är att Jeep har större oljevolym, för att kunna bibehålla dragkapaciteten om dryga tre ton.

Eldkraften ska räcka till för att skicka Trackhawk till hundra på under fyra sekunder, till och med snabbare än Dodgesystrarna – Jeep är ju fyrhjulsdriven och kan studsa i väg utan spinnande bakdäck. För att klara kraftutvecklingen har bakaxeln blivit biffigare och fått en elektroniskt styrd diffbroms för att få ner all eld i asfalten.

Bromsskivor stora som familjepizzor ska få stopp på framfarten och för att man inte ska välta omkull i kurvorna har tyska Bilstein levererat adaptiva stötdämpare som stramar upp sig när det går undan. Fälgarna mäter 10×20 tum, däcken är 295 mm breda. Toppfarten är 290 km/h.

Utseendemässigt är Trackhawk förvånansvärt lik sin något snällare brorsa SRT8. Den enda egentliga skillnaden är att Trackhawk har kastat bort dimljusen i fronten till förmån för ytterligare kylluftintag. Leveranserna på den amerikanska marknaden kommer i gång i höst, men om den kommer att hitta till Europa via några reguljära vägar vet vi inte. Räkna dock inte med att priset i så fall kommer att understiga miljonen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com