Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dodge Durango SRT är en sexsitsig muskelbil

Med rätt att skrämma fotbollsfarsor från vettet

Med en Hemimotor under huven och sex sittplatser lovar Dodge Durango SRT att skrämma slag på halva fotbollslaget.

Egentligen är det hemisfäriska förbränningsrummet inte alls en Chrysleruppfinning (den äran går till belgiska Pipe från 1901) men Hemi har blivit synonymt med muskler från den tredje av de stora tre. Redan femtiotalets Chrysler FirePower-motor hade hemisfäriska förbränningsrum, men det var med 426 Hemi som Chryslerkoncernen skulle göra sig ett namn med tekniken.

So what’s the fuzz? Jo, till skillnad från GM och Ford som lade alla sina insugs- och avgasventiler på en lång och tillverkningsvänlig rad, tog Chrysler i lite extra och satte insugsventilerna i en rad och avgasventilerna i en annan, vinklade mot varandra. På så sätt fick man halvklotsformade förbränningsrum i motorerna och kunde därigenom använda större ventiler och klämma ut fler hästkrafter. Och fler hästkrafter, det är ju bra.

Nu för tiden är Hemi ett Chryslerägt varumärke som de sätter på sina hetaste V8-maskiner, alltjämt med hyfsat hemisfäriska förbränningsrum och därtill dubbeltändning. Se där, om det inte hade varit för stötstängerna hade man kunnat tro att Alfa Romeo hade kokat ihop motorerna.

Hur som helst, nu presenterar Chryslerägda Dodge en något amfetaminstinn version av Dodge Durango. Den nuvarande generationen av Durango har tillverkats sedan sent 2010 och börjar sjunga på sista versen. Den delar sin självbärande plattform med Jeep Cherokee, men är inte lika utstuderat suv-ig. Så SRT-utförandet ska man nog se som att den feta tanten börjat sjunga.

I centrum för SRT står naturligtvis motorn, en 6,4-liters Hemimaskin som kan skicka iväg den sexsitsiga bilen på ett sätt som förmodligen får barnen att kräkas. Kraften skickas genom en åttaväxlad TorqueFlite-låda (namnet användes först på en treväxlad automat, förr i tiden, och dagens låda kommer från ZF) och sedan ner till alla fyra hjulen. Just det, Dodge Durango är ju en suv och sådana ska vara fyrhjulsdrivna. Hör upp, Peugeot.

– Förlåt, vad sade du?

Bytbil

– Förlåt, vad sade du?

Styvare fjädrar och krängningshämmare tillsammans med adaptiva stötdämpare från tyska Bilstein ska se till att hålla kvar kolossen på vägen när det börjar gå undan. Dessutom finns ett antal olika ”drive modes” för den som vill känna sig som Mario Andretti på väg till hockeyträningen.

Till det har allt från inredningsmaterialen till bromsarna bytts ut mot prylar som bättre passar bilens attityd. Några priser har amerikanerna inte avslöjat ännu och det är förmodligen så att Dodge Durango SRT inte kommer att importeras till Sverige längs några reguljära vägar. Kanske inte heller till USA, eftersom motorn tillverkas i Mexiko. Nåja, tiden får väl utvisa.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com