Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Rallysamling säljs på auktion

Din chans att slå till på Grupp B-favoriterna

Auktionshuset Bonhams lägger ut en hel samling Grupp B-bilar. Nu har du chansen att fynda din favorit.

När den internationella motorsportfederationen FIA introducerade klassen Grupp B inför rallysäsongen 1982 var Audi Quattro redan gammal och hade stökat till det i föregångarklassen Grupp 4 under ett par år. Fyrhjulsdrift, det var ju stort och tungt, komplicerat och svårkört.

Så hade man i alla fall tyckt tidigare. Se bara på den nätta Lancia Stratos som hade dominerat samma klass några år tidigare. Audi var dess raka motsats.

Ändå skulle Audi Quattro i mångt och mycket komma att definiera åttiotalets rallyvärld och i dess svallvågor var allting annat än fyrhjulsdrift otänkbart. Framför allt skulle den komma att bilda skola för Grupp B-bilarna, de effektstinna rallyraketerna från mitten av åttiotalet. För inte kommer vi ihåg Opel Manta 400 och inte heller är det Lancia Rally 037 – trots en VM-titel 1983 – som är det första som dyker upp i huvudet. Renault 5 Turbo kommer vi förstås ihåg, men inte för dess deltagande i Grupp B.

Renault

Bara för att den var så sjukt tuff.

Hur som helst var reglerna enkla. För att ställa upp i Grupp B behövde du en bil som byggts i 200 exemplar och minimivikten bestämdes av hur stor motor du hade. Sedan var det i princip fritt fram att göra resten efter eget huvud och eran födde monster med många hundra hästkrafter.

Det bästa av allt var att de gick att köpa i butik. Minns att bilarna behövde byggas i 200 exemplar och allihop blev inte rallybilar, utan homologerades för vanligt vägbruk och krängdes i väg som konsumentprodukter till sådana som du och jag. Ja, i alla fall om du och jag letade efter rallyjärn med turbomotorer och karosser av kevlar och kolfiber.

Faktiskt var de ganska svårsålda på sin tid och flera tillverkare hade kvar sina dammiga gamla bilar i många år, långt efter det att Henri Toivonen brunnit upp i sin Lancia och FIA därmed förbjudit klassen 1986. Inte förrän i våra tidevarv har de gamla Grupp B-bilarna blivit eftertraktade samlarobjekt som kan gå för mångmiljonbelopp på auktion.

Och det är precis vad vi kan vänta oss på Quail Lodge Auction i Carmel i södra Kalifornien. Där ska nämligen auktionshuset Bonhams klubba i väg en hel samling Grupp B-bilar på en och samma gång den 18 augusti. Kanske går det att göra något fynd, för samtliga bilar säljs utan reservationspris och här är kandidaterna:

1. Lancia Rally 037 Stradale 1983
Om utseendet lurar dig att tro att det här är en Lancia Montecarlo så berättar tekniken en helt annan historia. Rallybilen fick en kompressormatad motor monterad på längden bakom coupén och stålrörsramar fram och bak höll fast hjulupphängningarna. Karosspanelerna var av kompositmaterial och bilen gick som ett troll. Faktiskt så bra att den än i dag är den sista bakhjulsdrivna bil som tagit hem en VM-titel, när Lancia kammade hem konstruktörsguldet 1983. Auktionsobjektet lär inte ens ha passerat 1.000-milastrecket ännu, så ta chansen på en lågmilare.

Pawel Litwinski/Bonhams

Bakspoilern är åttiotalets allra största.

2. Peugeot 205 Turbo 16 1985
Här har Peugeot 205 GTI ingenting att hämta. Storasyster Turbo hade mittmotor och fyrhjulsdrift och visade Audi var skåpet skulle stå när Peugeotteamet under Jean Todt kammade hem VM ihop med finska förare både 1985 och 1986. Bilen som bjuds ut har blott rullat 111 mil och är i princip som ny. Till och med däcken är de samma som satt på när bilen rullade ut från Heuliez fabrik i Poitou-Charentes.

Pawel Litwinski/Bonhams

För inte kunde Peugeot själva bygga något så fränt.

3. Audi Sport Quattro S1 1985
Audi såg vad Peugeot hade gjort och försökte kontra med den kortare Sport Quattro, ett försöka att skapa en mer hanterlig och lättsvängd bil. Med karossen avklippt på mitten blev baksätet bisarrt trångt och den nya fyrventilsmotorn var våldsamt effektstinn. Riktigt räckte det ändå inte, för bilen var med sin korta hjulbas så svårkörd att det sällan gick som förarna tänkt. Bonhams bil har en ägare och ser ut att vara i bra skick trots att den faktiskt rullat nästan 2.000 mil.

Pawel Litwinski/Bonhams

Sittdynan. Benutrymmen. Komiskt.

4. Lancia Delta S4 Stradale 1985
Italienarna insåg att den bakhjulsdrivna 037 inte längre höll måttet och tog fram den bisarra Delta S4 för att sätta de andra på plats. Inte nog med att karossen såg ut som ett söndersågat kylskåp, utan bakom ryggen fanns en motor med både mekanisk kompressor och turbo. I händerna på Henri Toivonen gick den som ett skott och hade han inte ramlat över kanten på Korsika hade nog guldet varit deras. Auktionsbilen är en lågmilare, svart med röd läderklädsel. Kan det bli läckrare?

Pawel Litwinski/Bonhams

Nej, det kan det inte.

5. Ford RS 200 (Evolution) 1986
Om Lancia Delta S4 stack som nålar i ögonen är Ford RS 200 betydligt behagligare att vila blicken mot. Inte för att det hjälpte i rallysammanhang, för trots lovande specifikationer hade Ford svårt att få ordentlig fart i sina bilar. Först mot slutet av Grupp B-eran började motorerna leverera de effekter som krävdes – inte minst med hjälp av Evolution-specifikationen. Bonhams har faktiskt två att erbjuda, en ur den vanliga serien och en Evolution med fartränder och astronomisk effekt.

Pawel Litwinski/Bonhams

Fast det var ju rätt mycket Sierra i den där förstås.

6. Lancia Stratos HF Stradale 1975
Okej, den har egentligen ingenting med Grupp B att göra (den valsade ju runt i Grupp 4), men den får vara med ändå. Dels för att den kommer från samma säljares samling som de andra, dels för att den var den första dedikerade rallybilen som byggdes och som satte fart på hela den hysteri som sedan skulle kulminera under Grupp B. Den här babyblåa bilen har faktiskt bara rullat dryga 1.000 mil sedan ny, men skulle nog kunna behöva ett rekondjobb ändå.

Pawel Litwinski/Bonhams

Inte ens fyra meter lång.

Om det ändå inte är någon av bilarna som faller dig på läppen får du väl gräva vidare. Får vi lov att tipsa om en rallybilssökning här på Bytbil?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com