Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Politiskt svar till Bensinupproret: "Håller med..."

Kommenterar gruppens nya kravlista

Större
Stäng
  • Anna-Caren Sätherberg (S), gruppledare i trafikutskottet, ger svar på Bensinupprorets krav.
    Anna-Caren Sätherberg (S), gruppledare i trafikutskottet, ger svar på Bensinupprorets krav.
  • Anna-Caren Sätherberg (S), gruppledare i trafikutskottet, ger svar på Bensinupprorets krav.

Regeringskansliet ger nu ett svar till de nya kraven från Bensinupproret 2.0.
Anna-Caren Sätherberg (S), gruppledare i trafikutskottet, håller med om att bilen inte får vara för dyr där andra alternativ inte finns.
”Vårt mål kan inte vara att minska den individuella friheten och mobiliteten som bilen ändå står för”, skriver hon i ett mejl till Bytbil.

För några veckor sedan kom Bensinupproret 2.0 ut med sin nya, uppdaterade kravlista. Gruppen, som har över en halv miljon medlemmar på Facebook, ville få ut den inför att regeringen ska lämna sin budgetproposition för 2021 till riksdagen.

Listan (som hittas i sin helhet längst ned i artikeln) består bland annat av kravet om sänkt energiskatt med 50 procent fördelat på tre år, med minst 10 procent varje år, både gällande drivmedel och el.

Gruppens ordförande Peder Blom Bokenhielm sa också bestämt att om inte responsen upplevs tillräcklig kan gruppen bli ett parti och ta sikte på riksdagsvalet 2022.

–Vi har sagt klart och tydligt att om vi inte börjar få respons så måste vi gå en politisk väg, sa han då.

Nu har en första respons så kommit.

Bytbil har kontaktat regeringskansliet för en kommentar och Anna-Caren Sätherberg (S), gruppledare i trafikutskottet, ger följande svar i ett mejl:

”Vi håller med om att bilen är viktig för den individuella friheten och att där andra alternativ inte finns så får det inte vara för dyrt. Vi måste kunna resa runt om i vårt land, till vardags och på semester samtidigt som vi har en rättvis klimatomställning som minskar utsläppen. Vårt mål kan inte vara att minska den individuella friheten och mobiliteten som bilen ändå står för. Den utgör en grundsten i många människors vardagspussel. Det vi politiskt måste göra är att ta ansvar för att skapa med klimatsmarta lösningar och driver på den tekniska utvecklingen så att klimatomställning och människors rörlighet kombineras.”

Peder Blom Bokenhielm skriver i ett mejl till Bytbil att Sätherberg även visat intresse för att inleda samtal med gruppen under hösten.

”Det är glädjande att allt fler partier ser att bilen är något som är nödvändigt och visar vilja

Peder Blom Bokenhielm, ordförande i Bensinupproret 2.0.

att diskutera sänkning av drivmedelsskatten”, skriver Bokenhielm.

Samtidigt vill han se mer aktiva handlingar.

”Om man ska ta ansvar politiskt så bör man inte dröja längre med att skrida från ord till handling. När man tittar på hur situationen ser ut om tio år så måste man redan nu börja planera för hur man ska kunna hantera den situationen. Därför brådskar det med att göra de insatser som vi har på vår kravlista. Nog med ord, mera handling!”

Nya kravlistan från Bensinupproret 2.0

  1. Permanent stopp för uppräkning med KPI samt överindexering på 2 % som sker automatiskt vid varje årsskifte. Både gällande drivmedel och el.
  2. Sänkt energiskatt med 50 % fördelat på 3 år med minst 10 % varje år. Både gällande drivmedel och el.
  3. Varje år ska skatten justeras efter den ökade andelen bio-drivmedel som krävs av reduktionsplikten. 1% högre krav på bio-inblandning ska medföra 1% lägre skatt.
  4. Nuvarande system för reseavdrag ska behållas tills vidare men milersättningen på 18,50 ska räknas upp med KPI varje år.
  5. En offensiv satsning på svensk bio-drivmedelsindustri, framför allt öppna möjligheter för små produktionsenheter. Vi ska inte acceptera att Sverige är nettoimportörer av bio-drivmedel utan tvärtom sikta på att bli världsledande inom fossilfria drivmedel.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com