Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Galna bensinrekordet i dag: 17,14 kr litern

Bensinupprorets ledare: Vi är en grupp för alla oavsett partisympatier

Bensinen blev i dag dyrare än någonsin: 17,14 kr liter lyder prisrekordet. Över en halv miljon svenskar har anslutit sig till proteströrelsen Bensinupproret 2.0. ”Jag känner att politikerna börjat lyssna på oss”, säger upprorsledaren Janne Berglund.

I dag gick bensinen över 17 kronorsgränsen med besked. De flesta kedjor har i dag ett listpris på 17,14 kr för en liter 95 oktan bensin. Bensinupproret har blivit större än någonsin med över 550 000 medlemmar på Facebook. I helgen samlas medlemmar för att diskutera och förbereda demonstrationer.

Bytbil får tag bensinupprorets ledare på Janne Berglund i ett hotellrum i Stockholm. Han har just vaknat efter en hektisk dag. Det var intervjuer i TV4:s eftermiddagsprogram och morgonsoffan i SvT och däremellan några intervjuer i radio. Nu väntar han på att det ska bli kväll och det är dags att åka till SVT-huset igen för att vara med i Aktuellt.
– Jag är en jagad person just nu. Det känns som att jag pratat i all media som finns i Sverige. Många tv-kanaler, radiostationer och tidningar hade jag inte hört talas om tidigare.

Hade du räknat med det här genomslaget när du startade Bensinupproret på Facebook?
– Nej, verkligen inte. Jag var ingen rutinerad Facebook-användare innan det här hände, men det visade sig ju att Facebook har en genomslagskraft som inget annat medium har. Det är helt makalöst.
– Jag hade varit jättenöjd om vi hade fått 100 medlemmar. Men det har fullkomligt exploderat och nu kallas vi för folkrörelse. Jag tittade i morse på medlemsantalet, och jag tror vi ligger på 523000 nu. Och det fortsätter ticka hela tiden.

Men med alla nya medlemmar kommer en baksida, som bekymrar Janne.
– När man blivit så stora som vi drar det ju med sig dåliga element, folk som helt enkelt skriver skit. I dagsläget är vi 20 personer som godkänner nya medlemmar och granskar inlägg och vi försöker så gott vi kan.
– Det här är en grupp för alla, oavsett partisympatier. Vårt enda krav är att bränsleskatten ska sänkas.

Hur länge orkar du driva bensinupproret?
– Tills politikerna verkligen lyssnar på oss. Men det är klart att jag känner sig sliten emellanåt. Jag pendlar mellan Landvetter och Bromma ganska ofta. Men i morgon (fredag) ska jag vila en stund hemma i Borås.

Du har säkert noterat att bensinen kostar över 17 kronor?
– Ja, det har jag. Och vi tyckte ju att smärtgränsen var nådd för en månad sen när priset passerade 16 kronor. Men jag känner att politikerna har börjat att lyssna på oss. Ett första tecken var ju när vi fick inbjudan till riksdagen, så lite erkända har vi blivit trots allt.

Än så länge har inget parti offentligt uttalat att man vill sänka bränsleskatten. Janne har noterat politikernas motvilja och konstaterar:
– Ett sånt besked är vi inte nöjda med. Så ännu har vi inte uppnått något.

På lördag går Bensinupproret 2.0 in i nästa fas. Då samlas medlemmar på en rad olika platser runtom i Sverige.
– Vi kallar det en sammankomst där vi pratar och lär känna varann. Det är ingen demonstration, säger Janne.

Demonstrationen är istället planerad fredagen den 31 maj i Stockholm. Var demonstrationståget ska starta är ännu oklart, men tanken är att slutpunkten blir regeringens högkvarter Rosenbad.
– Vi har ansökt om tillstånd att demonstrera, säger Janne. Kampen fortsätter för att svenska folket ska få lägre bensinskatter.

 

 

Läs även:

7 viktiga fakta om bensinen i Sverige

Ny höjning: Så dyr är bensinen idag

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com