Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

7 viktiga fakta om bensinen i Sverige

Bensinuppror och het debatt - här är 7 saker många inte vet om bensin

Bensinupproret 2.0 på Facebook har lockat över 220 000 medlemmar på kort tid.  Debatten om bensinpriset är för högt – eller för lågt är glödhet just nu.  Men missförstånden om vår bensin är många – BytBil försöker reda ut de 7 viktigaste faktan om svensk bensin.

 1. Så mycket av bensinpriset är skatt.
  En liter bensin kostar just nu 16,69 kronor. Av det är ganska precis 10 kr skatter. Skatterna kan delas in i tre olika delar. Konsumenterna betalar även moms på skatterna.
  Energiskatt på bensin: 4,08 kr. Koldioxidskatt på bensin: 2,62 kr. Moms på skatter: 1,62 kr. Själva bensinen: 6,70 kr. Moms på bensinen: 1,67 kr. Momsen på bensin infördes 1990.
 2. Bensinen har ökat mer än dubbelt så mycket som andra priser på 30 år.
  1989, för 30 år sedan, kostade det 4,59 kr liter att tanka bensin. Om bensinpriset hade utvecklats i samma takt som andra priser sedan 1989 hade bensinen i dag kostat 8,10 kr per liter. Skatterna står för den absolut största delen av ökningen, men även själva bensinen har blivit drygt två kronor dyrare per liter om man tar hänsyn till inflationen.
 3. Bensinen är en viktig intäktskälla för staten
  Varje svensk betalar i genomsnitt 2900 kr per år i koldioxidskatt, energiskatt och moms på bensin. För statskassan ger bensinen skatte- och momsintäkter på 29 miljarder kronor om man utgår från nuvarande priset. Det är ungefär hälften av vad den statliga inkomstskatten ger till statskassan. Och pengarna räcker till exempel till att betala alla barnbidrag under ett år.
 4. Bensinåtgången har minskat sedan toppåret
  1997 slogs rekord i bensinförsäljning i Sverige. Då tankade vi 5,5 miljarder liter bensin. Sedan dess har försälljningen minskat med 47 procent, till 2,9 miljarder liter bensin.
 5. Bensinen är blandad med etanol
  I Sverige finns en lag som kallas reduktionsplikten som säger att minst 2,6 procent av bensinen ska utgöras av biobränsle. Men bensinbolagen blandar i dag in fem procent etanol och bensinen kallas för E5. Fem procents inblandning är det högsta som EU tillåter för att det ska få kallas bensin.
 6. Sverige har inte världens högsta bensinpris
  Vi ligger på plats 14 i världen över den dyraste bensinen. Allra dyrast är bensinen i Hong Kong där en liter kostar omkring 22 kronor. I Europa är det sju länder som har dyrare bensin än Sverige: Frankrike, Italien, Nederländerna, Danmark, Grekland och Norge.
 7. Bensinen är inte den dyraste kostnaden för en bilägare
  Om du inte kör en väldigt gammal bil som nästan aldrig behöver repareras är bensinen trots allt bara en mindre del av kostnaden för ditt bilägande. Sveriges mest sålda bil till privatbilister är Volkswagen Golf. Enligt konsumentverket kostar den 60 000 kr per år att äga och köra med om du kör 1500 mil. Av det utgör bränslet endast 13 100 kronor.HITTA BENSINSNÅLA BILAR HÄR PÅ BYTBIL

Källor: Skatteverket, Svenska petroleuminstitutet, Ekonomifakta, Konsumentverket.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com