Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nästa Land Rover ska dela åsikter

Blir inte en nytolkning av originalet.

Designchefen gillar inte retro. Därför kommer nästa Defender att bli någonting helt nytt. Och den ska ”polarisera”.

Vi må leva i en tid av suvgalenskap, men den traditionella terrängbilen (som tar svampplockning på allvar snarare än använder gummistövlar som accessoar) är inte alls så död som man skulle kunna tro. Jeep Wrangler ömsade skal så sent som häromdagen och Mercedes-Benz G-klass lär komma i en ny version någon gång under nästa år.

Men Land Rover Defender hämtades av hin håle redan i januari i fjol efter 67 år produktion och har inte synts till sedan dess. Fast Land Rover planerar faktiskt en uppföljare, en bil som ska vara precis så praktisk i skogen som sin saligen avsomnade fader. I alla fall om man frågar Land Rover själva.

Nykomlingen kommer att se dagens ljus någon gång under nästa år och då kommer dess design att vara ”polariserande”, om man frågar Land Rovers designchef Gerry McGovern och den ska inte, enligt en intervju med McGovern i tidningen Motoring, försöka efterlikna den gamla Defenderdesignen. Eller som han själv uttrycker det: ”För mig visar en retrospektiv strategi en brist på kreativitet”.

Så den nya Land Rover Defender kommer knappast att se ut som en hälsning till fyrtiotalets ideal. Kanske kommer den inte ens vara ett rambygge med stela axlar, klätt i tunna aluminiumplåtar. Vi vet helt enkelt inte vad den kommer att vara för slags djur mer än att man antingen kommer att älska den eller hata den. Förmodligen det senare.

Och därmed är det ju öppet för gissningar. Kanske har Land Rover prioriterat någon slags utrymmeseffektivitet (Defender ska ju vara en användbar bil i alla lägen), ungefär som den gamle BMW-designern Chris Bangle gjorde när han ritade REDS.

Bytbils illustratör

Så här?

Nej, Land Rover är längre än 297 centimeter. Den kommer alltså vara större än REDS, och förmodligen se skäggstubbigare ut. Inte kan väl Land Rover sälja en bil som ser ut som någonting ur mormors gamla porslinsservis. Och förresten, jag önskar att vår illustratör skulle skärpa sig och bruka allvar.

Man kan betrakta andra framgångsrika skogsmaskiner. Mitsubishi Evo, till exempel, en stackare som efter tio generationer av körglädje fick silkessnöret på grund av att den var för kul för några år sedan. Kanske kommer den nya Defender att fylla den kostymen?

Bytbils illustratör.

Eller inte.

Nej, så blir det nog inte. Land Rover Defender ska liksom till sin natur vara mindre sladda-runt-kurvor-på-snedden och mer klättra-över-fallna-träd-i-skogen. Alltså kommer den att vara en orangutang.

Nej.

Förlåt, vi ber om ursäkt för vår illustratörs bildsättning. Nästa Defendergeneration kommer naturligtvis att ha hjul, kaross och andra detaljer som brukar utmärka en bil. Säten kanske, och dörrar. Så vi tar ett steg tillbaka och funderar om vi kan göra någonting seriöst. En välriktad gissning om hur nästa Land Rover Defender kommer att se ut.

Under de senaste åren, från och med Range Rover Evoque egentligen, har Land Rovers skapelser varit svalt modernistiska, rena i linjerna och befriade från onödig utsmyckning. De två senaste Land Rover-modellerna, Land Rover Discovery och Range Rover Velar, är båda förvånansvärt slanka sorter, utan några som helst utsvävningar utöver väldigt vackra grundformer. Så det är så klart det vi måste utgå från, med skogsmaskinens sämre aerodynamik tagen i beaktande.

Bytbils illustratör

Okej, det blir tvångströja för dig igen.

Men kära illustratör, nu gjorde du väl det ändå lite enkelt för dig? Hur som helst tror vi att nästa Land Rover Defender kommer att se ut som en mer rakryggad variant av Discovery, en skogsvänlig maskin med rena, raka linjer. Men är det verkligen så polariserande? Nåja, vi får väl se när modellen presenteras någon gång under nästa år.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com