Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här avtäcks nya Land Rover på Sverigepremiären

Nya Defender ska klara både terräng och Stureplan

Här gör nya Land Rover Defender Sverigepremiär.
Den ruffa terrängbilen har blivit betydligt mer ombonad och komfortabel på vanlig väg.
– Den är designad för att köra offroad, men vi har exklusiva versioner som passar att cruisa runt Stureplan också, säger Jakob Månsson, produktchef för Land Rover.

Land Rover premiärvisade i dag nya terrängbilen Defender på Fotografiska museet i Stockholm. Den ikoniska modellen som har producerats sedan 1950-talet är efter några års uppehåll tillbaka på marknaden. Och det är i betydligt mer civiliserad och polerad tappning. Kanske till och med för strömlinjeformad för vissa kundgrupper?

– Det är en avvägning vi har gjort, man får annars kompromissa med fotgängarskydd för att kunna sälja bilen. Det är en designer som har valt att gå den här riktningen, Mercedes har gjort nästan samma resa med Geländewagen, säger Jakob Månsson.

Framifrån ter sig bilen väldigt modern och polerad och har inte mycket likheter med den klassiska Defender-modellen. Från sidan och bakifrån är släktskapet mer tydligt. Några nitade aluminiumkarosser är det inte tal om längre. Det är utan tvekan inte samma råbarkade bil som Defender-ägarna dyrkade tidigare. Interiört påminner bilen mer om en premium-suv än en bruksig terrängbil.

– Vi erbjuder allt från spartanska bruksversioner med tygklädsel och plåtfälgar till exklusiva versioner som passar att cruisa runt Stureplan, berättar Jakob Månsson.

Priserna börjar på 616.900 kr för  den snikigaste basversionen med 200 hk med S-utrustning. Önskas den högre utrustningsvarianten SE, hamnar priset på 670.900. Då ingår bland annat skinnklädsel, Led-belysning och en maffigare stereo.

Defender 110 är starten och följs snart av en kompakt, 90 med kort hjulbas. Bland de nya funktionerna ingår växelreglage på instrumentbrädan, vilket möjliggör det extrasäte som finns som tillval och som gör att tre personer kan sitta fram som på gamla Land Rovers.

Detta gör att Defender 110 har konfigurationer för 6 eller 5+2 säten, med ett lastutrymme bakom bakre sätesraden på upp till 1 075 liter, och 2 380 liter med baksätet nedfällt. Även Defender 90 har plats för sex personer i ett fordon som inte är längre än en vanlig familjekombi.

Land Rover har behållit gummerade golvmattor som skyddar mot spill och smutsiga skodon både vid daglig användning och på äventyrliga expeditioner. Ett vikbart tygtak finns som tillval. Det gör också att passagerarna i baksätet på Defender 110 kan stå upp när fordonet är parkerat för en safariupplevelse.

Enligt Land Rover har nya Defender gått igenom fler än 62 000 tester före godkännande. Vid testning har prototyper färdats miljontals kilometer i några av jordens hårdaste miljöer, från 50-gradig ökenhetta och 40-gradig kyla i Arktis till höjder på 3 000 meter i Klippiga bergen i Colorado. Den nya karossen ger en markfrigång på 291 mm och off road-geometri som ger 110:an påkörnings-, bryt- och avkörningsvinklar på respektive 38, 28 och 40 grader. Dess maximala vadningsdjup på 900 mm stöds av det nya vadningsprogrammet.

Flera bensin- och dieselmotorer erbjuds, medan en laddhybrid ska tillkomma under 2020. Till en början består bensinmodellerna av en 4-cylindrig P300 och en 6-cylindrig P400, med mildhybridteknik. Som alternativ kan kunderna välja mellan två 4-cylindriga dieslar – D200 och kraftfulla D240 – båda med en förbrukning på 7,6 l/100 km och CO2-utsläpp på 199 g/km.

Kundleveranserna i Sverige startar i sommar och Land Rover hoppas att omkring 200 svenskar ska köpa en ny Defender i år.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com