Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos nya vd: ”Vi måste vara smartare kring mjukvara”

Har varit vd för Volvo Cars en vecka

Större
Stäng
  • Jim Rown har varit vd för Volvo Cars i en vecka. Foto: Volvo Cars
    Jim Rown har varit vd för Volvo Cars i en vecka. Foto: Volvo Cars
  • Jim Rown har varit vd för Volvo Cars i en vecka. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars nya vd, Jim Rowan, menar att biltillverkaren måste vara betydligt mer smarta när det kommer till mjukvara i framtiden.

Skotten Jim Rowan har varit vd för Volvo Cars i knappt en vecka. Han ersatte Håkan Samuelsson, som var den längst sittande vd:n på decennier. Jim Rowan har bland annat tidigare varit vd för Dyson Group och chef för Blackberry.

Samuelsson förvandlade Volvo från ett företag inom Ford-koncernen, till en biltillverkare som ville ligga i framkant när det kommer till övergången till elbilar. 2030 ska Volvo vara ett renodlat elbilsmärke, och enbart ha sin försäljning online.

Måste ändra förhållningssätt till mjukvara

Dock menar Rowan att den svenska biltillverkaren måste ändra sitt förhållningssätt till mjukvara. Att öka datorkraften hos bilar kommer bli svårare och mer omvälvande för bilindustrin, jämfört med att elektrifiera bilar och frångå förbränningsmotorer, säger han i en intervju med Automotive News Europe.

– Vi måste vara betydligt mer smarta när det gäller de beslut vi fattar kring tillverkning kontra att köpa mjukvara, och vi kommer behöva förstå mjukvaran på en betydlig mer vestal nivå än tidigare, säger Jim Rowan till publikationen.

Volvo Concept Recharge. Produktionsversionen av Embla? Foto: Volvo Cars

De kommande tre åren ska Volvo lansera en rad med elbilar, däribland en elektrisk crossover 2025. Storleksmässigt placerar den sig mellan Volvo XC60 och Volvo XC90. Just ersättaren till XC90, Embla, kommer presenteras senare i år. Totalt ska sju nya och omdesignade modeller presenteras fram till 2025, fem elbilar och två laddhybrider.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com