Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Cars öppnar ny fabrik i Europa

Ska årligen producera 250 000 elbilar

Större
Stäng
  • Volvo C40 Recharge
    Den nya fabriken i Slovakien blir Volvo Cars första på nästan 60 år. Foto: Volvo Cars
  • Den nya fabriken i Slovakien blir Volvo Cars första på nästan 60 år. Foto: Volvo Cars

För första gången på nästan 60 år kommer Volvo Cars öppna en ny fabrik i Europa. Den nya anläggningen ska kunna producera 250 000 elbilar årligen.

Volvo Cars har ett hektiskt halvår framför sig. I oktober ska den elektriska efterträdaren till Volvo XC90 lanseras, och kommer antagligen heta Embla. Nu har biltillverkaren meddelat att de kommer öppna sin tredje fabrik i Europa, och den första på nästan 60 år.

Den nya fabriken, som kommer öppnas i Kosice i östra Slovakien, kommer enbart tillverka elbilar. Den ska även vara klimatneutral. Sedan tidigare finns Volvo Cars fabriker i Gent, Belgien, och i Torslanda. De två sistnämnda har tillsammans en produktionskapacitet på 600 000 bilar per år.

Ska årligen producera 250 000 bilar

Volvo Cars investerar motsvarande 1,2 miljarder euro i den nya fabriken. Bygget startar nästa år. Det blir för övrigt den femte bilfabriken i Slovakien. 2024 ska produktionslinjen installeras och produktionen av de helelektriska bilarna i fabriken beräknas starta två år därefter, 2026. Ambitionen är att fabriken årligen ska producera 250 000 bilar.

– Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, vilket är i linje med vårt syfte. Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver, ”, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Volvo Cars uppger att de har som en ambition att ha en försäljningsvolym på 1,2 miljoner bilar i mitten av det här årtiondet.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com