Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då lanseras efterträdaren till Volvo XC90

Allt går enligt plan menar biltillverkaren

Större
Stäng
  • Efterträdaren till Volvo XC90 kommer baseras på Volvo Concept Recharge. Foto: Volvo
    Efterträdaren till Volvo XC90 kommer baseras på Volvo Concept Recharge. Foto: Volvo
  • Efterträdaren till Volvo XC90 kommer baseras på Volvo Concept Recharge. Foto: Volvo

Trots leveransförseningar och halvledarbrist, bekräftar nu Volvo Cars att efterträdaren till Volvo XC90 lanseras i år. ” Modellen i sig är ett extremt viktigt fordon för oss” säger Volvo Cars vd.

Den svenska biltillverkaren Volvo Cars ska senare i år lansera sitt elektriska flaggskepp, ersättaren till Volvo XC90. Enligt tidigare uppgifter kommer det vara produktionsversionen av Volvo Concept Recharge, en mer lågprofilerad crossover jämfört med suven Volvo XC90.

Halvledarbristen och störningar i leveranskedjan har gjort att leveranstiderna på nya bilar har ökat markant. Autocar skriver dock att det inte har avskräckt Volvo från dess mål att sälja 600 000 renodlade elbilar årligen från 2025, eller försena lanseringen av den nya elbilen.

Den nya modellen kommer baseras på Spa2-plattformen, som både kan tillhandahålla renodlade elbilar och även förbränningsmotorer. Nu har Volvo bekräftat att modellen lanseras under det fjärde kvartalet i år.

Lanseras under fjärde kvartalet 2022

– Det går definitivt enligt plan. Vi har åtagit oss att vi kommer lansera ett visst antal med modeller varje år, och det fjärde kvartalet i år kommer vi släppa fler detaljer om den modellen, sade Jim Rowan, som är ny vd för Volvo Cars, till Autocar.

– Det är en spännande tid för oss eftersom den tar oss in i en annan sfär – det är en byggsten mot framtiden. Modellen i sig är ett extremt viktigt fordon för oss.

I och med den nya plattformen, kommer efterträdaren till XC90 ha batteripaketet under golvet, och det betyder att golvet kommer vara helt slät. Bilen får även kortare överhäng och en öppnare kupé fram till.

Efterträdaren till XC90 kommer få ett syskon i form av Polestar 3. De kommer tekniskt vara väldigt lika, men designen på Polestaren kommer sticka ut, med ett skarpare utseende fram, ett lutande tak och en upphöjd bakljusrad. Medan Volvon kommer ha tre sätesrader och sju säten, kommer Polestar ha två rader.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com