Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Polestar skickar kraften bakåt

Mer baktung fyrhjulsdrift i din Volvo.

Nu kan du få fördela om kraften i din fyrhjulsdrivna Volvo. Polestar erbjuder en uppdaterad mjukvara som omfördelar motorns moment.

Polestar, som numera har knoppats av som ett eget märke fristående från Volvo, och vi väntar fortfarande på att få se den första alldeles egna modellen, Polestar 1, stå på egna ben. Men fortfarande kan man få sin Volvobil trimmad av Polestar, som erbjuder uppdateringar under etiketten Polestar Engineered.

Hittills har det handlat om mjukvara som piggat upp gensvaret från drivlinan, kanske kompletterat med några extra hästkrafter. När Volvo i början av sommaren presenterade nya S60 lanserade man också ett mer genomgripande Polestarpaket som också inkluderade bromsar från Brembo och stötdämpare från Öhlins.

Volvo Cars

Och sådana vill man ju ha.

Nu introducerar man en nyhet: mjukvara som ger bakhjulen mer kraft i de fyrhjulsdrivna modellerna. Med Polestars ”AWD-optimering” ska en större andel av det tillgängliga vridmomentet fördelas till bakaxeln, någonting som enligt Volvo ”förbättrar styrningen med förstärkt leverans” och som ska ge ”förbättrad dragkraft när man kör iväg och levererar en mer aktiv körning”. Översatt till verkligheten betyder det att styrkänslan kommer att störas i mindre grad av drivningen på framhjulen, att accelerationsgreppet förbättras och att balansen vid kurvtagning förskjuts till något åt det bakvagnsglada hållet. Det blir lättare att köra på sladd, alltså.

Polestars AWD-optimering kommer att vara tillgänglig för bensin- och dieselmodeller i Volvo V90-serien, 60-serien och XC40, dock inte i märkets laddhybrider där bakhjulen inte drivs av förbränningsmotorn utan av separata elmotorer.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com