Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Att köra med svetsad diff

Inte så lätt i vardagstrafik

Youtubekanalen Car Throttle bjuder på upplevelsen att köra med svetsad diff i vardagstrafik. Det är inte helt enkelt.

Driftingkillarna vill kunna sparka ut baken och köra på tvären. Det underlättas om bakvagnen är sladdglad och ett sätt att uppnå detta är att svetsa diffen.

Vänta nu, vad menar du med att svetsa diffen?
Jo, differentialen på en bil ser till att drivhjulen kan rotera med olika hastighet i en kurva. Om man svetsar ihop dreven i diffen kan drivhjulen inte alls rotera med olika hastighet i en kurva.

Redaktören har försökt. Det var svårkört.

Redaktören har försökt. Det var svårkört.

Ibland kan bilen inte ha någon differential alls och då säger man att den har ”spole”. Porsche 956 och 962, alltså åttiotalets Grupp C-racerbilar hade det och det är vanligt i dragracing.

Jaha, varför det?
Främst för att få drivgrepp och inte spinna bort all kraft på ena hjulet. Om båda drivhjulen tvingas rotera med samma hastighet skottar bilen iväg bättre från start. I kurvor på racerbana, när man kör på gränsen för hur fort det kan gå, har däcken ändå visst slip så då kan det också fungera bra för att bättra på framdrivningen.

I drifting kan det hjälpa till att få båda drivhjulen att släppa kontrollerat, i stället för att bara det enda spinner bort sig och det andra står still.

Men när vill man inte ha det?
När man ska svänga i låg hastighet. Då tuggar och hoppar bilen omkring och allting blir pannkaka. Äsch, se filmen i stället för att fråga mig.

Foto: Car Throttle/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com