Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo S60 ska byggas i USA

Som en V60 fast med baklucka.

Överraskningarna är få när Volvo presenterar nya S60. Mest intressant är kanske ett nytt utrustningspaket som lovar gott.

Så har Volvo presenterat en helt ny S60 och det är verkligen inte varje dag som vi får en helt ny Volvomodell serverad. Men den här gången finns det egentligen väldigt lite att säga. Den är precis samma bil som Volvo V60 som vi provkörde för någon månad sedan, fast utan ryggsäck. Och den byggs i USA, i Volvos nya fabrik i Charleston, South Carolina.

Utöver det är den Volvos kanske minst överraskande premiär de senaste åren. När Volvo XC90 kom 2014 bar den upp en helt ny märkesidentitet och de påföljande S- och V90 följde i samma formspråk, men med ett slankare uttryck. Sedan följde den sportiga XC60, den poppigare XC40 och sedan V60 som en ärtigare kusin till 90-serien. S60 är liksom precis bara som förväntat. Vill du veta vad det handlar om? Läs vår provkörning av Volvo V60 och tänk bort ryggsäcken.

Men visst, det finns en sak till: den kommer inte att erbjudas med någon dieselmotor. Från start kan man få den med bensinmotorer i två olika effektnivåer och senare kommer även ett par laddhybrider, också de i två olika effektnivåer. Totalt mäter spannet mellan 250 och 400 hästkrafter. Eller 415, om man har beställt Polestarpaketet till sin Volvo S60, V60 eller XC60 T8 Twin Engine.

Just det, i samband med presentationen av Volvo S60 lanserar man också en godispåse från Polestar. Det handlar inte om en egen modell, som den förra S60 Polestar, för nu har Polestar gått och blivit ett eget varumärke och om Volvo ska snylta på det får det ske under etiketten Polestar Engineered.

Inte för att det verkar vara så dumt för det, för utöver mjukvaruförändringar av styrelektroniken till motor och växellåda får man också enorma bromsar från Brembo och avancerade stötdämpare från Öhlins. Särskilt de senare är intressanta. Volvo har inte valt elektronisk justering, utan stötdämparna går att justeras på mekanisk väg med en liten ratt på toppen av varje, i motorrummet respektive bakre hjulhusen.

Volvo Cars

Varför ser inte mina stötdämpare ut sådär?

Det som gör de lite speciella är att de enligt uppgift inte bara ska förbättra bilens väguppträdande, utan även komforten. Eller som en källa inom Öhlins uttrycker det: ”klara märkbara skillnader för den som vill gå lite mer åt det sportigare hållet, eller för den som vill prioritera ytterligare komfort”.

Så kanske är Volvo S60 en riktig överraskning trots allt. Även om den största nyheten egentligen inte har med själva bilen att göra, utan med vilken utrustning man kan få till den.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com