Mest visade

Volvo V60 laddar med förnuft

Två laddhybrider i modellprogrammet.

Ny kaross och intressanta drivlinor är vad nya Volvo V60 erbjuder. Självklart är den också laddad med säkerhetsteknik.

Äntligen har den nya generationen av Volvo V60 presenterats. Föregångaren började bli mer än måttligt ålderstigen, en rest från Ford-eran som den var. Nu får åttaåringen gå en välförtjänt pension och nykomlingen verkar pigg nog att kunna ta på sig ansvaret som centrumpunkten i Volvos modellprogram.

Precis som Volvo XC60, och för den delen Volvos 90-serie, baseras Volvo V60 på den stora plattformen SPA och med det har vi också fått en värdig efterträdare till den saligen insomnade folkhemsfavoriten V70. För V60 är så där svenskt lagom som man förväntar sig av en storsäljande familjefraktare med visst tjänstebilstycke.

Formgivningen följer i fotspåren som tidigare trampats upp av S- och V90, en sval och elegant form med en rakryggad kombihållning – förmodligen till gagn för lastutrymmet. Även på insidan talar V60 samma återhållsamma språk som sina större syskon. Av lekfullheten hos lilla XC40 finns inga spår.

Eftersom det är en Volvo har man lagt mer än en tanke vid säkerhetsutrustningen. Allt det vi har vant oss vid ska ha blivit bättre, som en filhållningsassistens som klarar kurvtagning och en autobroms som inte bara känner igen fotgängare, cyklister och cirkusdjur på rymmen, utan som också ser till att undvika att krocka om någon kommer emot dig i samma fil som du. Skulle kollisionen ändå vara ett faktum finns förstås deformationszoner och skogar av kuddar som ska göra krocken så mild som möjligt för de åkande.

Volvo Cars

Volvo har provat själva.

De största nyheterna, utöver själva karossformen, hittar vi under huven. Här finns förstås det vanliga mellanmjölkssortimentet: två framhjulsdrivna dieselalternativ i D3 med 150 hästkrafter och D4 med 190, samt en lite vassare bensinbrännare i den fyrhjulsdrivna T6 på 320 hästkrafter. Men inom kort kommer de att få sällskap av inte mindre än två laddhybrider, dels en T6-version på 340 hästkrafter men också en T8 som spiller ur sig 390 hästkrafter med rimligt gott miljösamvete. Dieselbilarna går att få med manuell låda, annars är det automat som gäller för hela slanten.

Prislistan startar på 317.000 kronor för en Volvo V60 D3 i grundutförande och toppas av laddhybriden Volvo V60 T8 Twin Engine som tarvar 548.900 kronor för att lämna bilhallen – men då ingår det maxade utrustningspaketet Inscription. Man kan också prenumerera på sin bil genom tjänsten Care by Volvo, men vad månadskostnaden blir har vi inga siffror på i dagsläget.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com
Åk med till toppen
Ansvarig utgivare: Jan Prokopec
Till Bytbil.com