Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche överväger medverkan i Formel 1

Nytt motorreglemente börjar gälla 2025

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Den tyska sportbilstillverkaren Porsche funderar på att gå med i Formel 1 eftersom sporten inom ett par år kommer satsa på e-bränslen. 

Brittiska BBC rapporterar att Porsche och Volkswagengruppen funderar på att gå med i Formel 1. Dock beror allt på hur motorreglementet 2025 kommer utformas, eftersom koncernen vill kunna använda sig av e-bränsle, något som Porsche ska börja testa nästa år, vilket Bytbil tidigare har berättat om. 

– Det skulle vara väldigt intressant, om aspekter av hållbarhet, exempelvis implementeringen av e-bränslen, spelar en roll, säger Fritz Enzinger, vice president för Porsche Motorsport, till BBC. 

Om de aspekterna skulle bekräftas av det internationella bilsportförbundet, FIA, skulle Volkswagen i så fall utvärdera dem ordentligt och diskutera hur de i framtiden ska gå till väga. 

Formel 1 har tidigare åtagit sig att göra e-bränslen till en central roll inom sporten från och med 2025.

E-bränslen är kolneutrala bränslen som kan driva förbränningsmotorer utan miljöpåverkan som andra fossila bränslen har. E-bränslen finns i olika former, inklusive biobränslen som tillverkas från biomassa, och syntetiska bränslen, som tillverkas via en industriell process som fångar kolet från atmosfären. 

LÄS MER: Formel 1-stjärnan säljer fem av sina Ferraris

Enligt källor till BBC, så har Porsche varit med i diskussionerna om det nya motorreglementet. Det skulle i så fall vara ett steg i Formel 1:s mål att bli koldioxidneutrala 2030. 

Om nu Porsche och Volkswagengruppen skulle gå med i Formel 1, i vilken form skulle det i så fall vara? Om de skulle gå med, skulle det vara med Porschemärket, eller som Audi, säger källor till BBC. Dock är det oklart om de enbart skulle gå in som motorleverantör, eller som ett fullständigt team. 

De har haft samtal med Williams, McLaren och Red Bull. Eftersom Honda drar sig ur som motorleverantör och motorreglementet är fryst, kan Red Bull använda de motorerna fram tills 2024. Ledande teampersonal inom både Williams och McLaren har tidigare jobbat för Porsches motorsportsatsning, så där finns en naturlig koppling, även om båda stallen vägra att kommentera uppgifterna. 

Det är andra gången på ett årtionde som Volkswagengruppen intresserar sig för Formel 1. 2010 funderade de på ett liknande upplägg för dagens motorreglemente, men valde till slut att satsa på långlopp där de har varit väldigt framgångsrika. 

LÄS ÄVEN: Här är bilen som ska göra Lewis Hamilton historisk

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com