Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi investerar i McLaren?

Kan vara ett steg i att tävla i Formel 1

Större
Stäng
  • Karusellen med Audi och McLaren fortsätter. Foto: McLaren/Audi
    Karusellen med Audi och McLaren fortsätter. Foto: McLaren/Audi
  • Karusellen med Audi och McLaren fortsätter. Foto: McLaren/Audi

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Audi velat köpa upp sportbilstillverkaren McLaren. Nu kan snart ett delmål uppfyllas för biltillverkaren från Ingolstadt.

I höstas kom uppgifter om att tyska Audi var intresserade av att köpa och ta över den brittiska sportbilstillverkaren McLaren, i ett steg att få ett fotfäste i Formel 1. Dock skulle de undersöka vilken framtid de kunde ha tillsammans med sportbilstillverkaren.

McLaren Racings vd, Zak Brown, har i sin tur i starka ordalag förnekat att F1-stallet varit till försäljning, eller att de är ute efter någon ekonomisk partner, men att de två biltillverkarna har haft samtal.

Nu rapporterar Automotive News Europe att Audi tänker erbjuda McLaren 650 miljoner euro, för att ta över en andel i McLarens Formel 1-avdelning. Enligt anonyma källor är planen att ta över en andel, för att sedan investera i själva varumärket.

Levererar motorer till Red Bull och McLaren

I veckan ämnar företagen skriva under en avsiktsförklaring. Volkswagen-koncernens styrelse ska i sin tur diskutera frågan senare i april. Enligt anonyma källor ska samma styrelse godkänna att både Audi och Porsche ska börja tävla i Formel 1. Beslutet kan tas så tidigt som på torsdag. Porsche kommer i så fall ha ett partnerskap med Red Bull och Audi med McLaren. Då ska de leverera motorer till respektive stall. I dagsläget använder McLaren sig av Mercedes-motorer, men det kan ändras när det nya motorreglementet träder i kraft 2026.

Tidigare har det även förekommit diskussioner mellan McLaren och BMW om ett övertagande, men det verkar snarare handla om ett samarbete gällande utvecklingen av en elektrisk sportbilsplattform.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com