Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mer ljud i Formel 1

Mikrofoner ska lösa turbotystnaden.

Sedan turbomotorn kom tillbaka i sporten har fansen klagat på ljudet. Nu kan mikrofoner vara på väg att lösa problemet.

Förr i tiden, när det var bättre, brukade Formel 1-bilarna skrika sig hesa. Motorsången var gäll och fick nackhåren att resa sig. Sedan kom 2014 och ett nytt reglemente. Mindre motorer med turboaggregat lät som en dämpad fjärt och genast började fansen gnälla. De lät inte bara fel, utan också alldeles för lite.

Och så har det varit sedan dess: åskådarna har varit mer högljudda än bilarna. För att råda bot på det obalanserade decibelförhållandet håller Liberty Media, som köpte upp hela Formel 1-cirkusen i fjol för hundra miljarder biljoner triljoner kronor, på att undersöka om man kan förstärka bilarnas motorljud på elektronisk väg.

BMW AG

Ungefär som i BMW M5?

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att man håller på att utveckla en keramisk mikrofon som ska monteras i avgasröret och ljudet som den tar upp ska skickas rakt genom tv-rutan. Eller ja, tv-högtalarna då. På så sätt ska ljudbilden bli tydligare och sporten ge tittarna bättre möjlighet att höra när Hamilton gasar förbi Vettel, eller när ännu en Hondamotor ger upp andan.

Än så läge vet vi inte när, eller ens om, avgasmikrofoner kan bli verklighet. Men med tanke på att Formel 1 kommer att införa ett nytt, och förmodligen bullrigare, motorreglemente från och med 2021 lär organisationen se till att utvecklingen inte tar för lång tid.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com