Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klart: Formel 1-satsning för Volkswagen/ Porsche

Kliver in som motorleverantör 2026

Större
Stäng
  • 2026 träder Porsche in som motorleverantör i Formel 1. Foto: Porsche
    2026 träder Porsche in som motorleverantör i Formel 1. Foto: Porsche
  • 2026 träder Porsche in som motorleverantör i Formel 1. Foto: Porsche

Nu har Volkswagengruppen bekräftat att Porsche kommer kliva in i Formel 1 till säsongen 2026 som motorleverantör. Även Audi kan gå med som motorleverantör, men där är planerna mer oklara.

Nu är det till slut officiellt bekräftat att Volkswagen genom Porsche-märket kommer göra en Formel 1-satsning och leverera motorer 2026. Enligt Volkswagengruppen kommer ett inträde i Formel 1 generera mer inkomster än kostnader.

Sedan i höstas har det spekulerats huruvida den tyska bilkoncernen skulle träda in i Formel 1 eller inte. Det fanns uppgifter på att Audi skulle investera i McLaren och antagligen på längre sikt försöka ta över Formel 1-avdelningen. Men nu kommer i stället beskedet att Volkswagengruppen levererar motorer, bekräftar Herbert Diess, till bland annat Reuters. Enligt Motorsport.com har Porsche en dialog med Red Bull-stallet. Enligt uppgifter från samma publikation kommer även Audi leverera motorer, men det är än så länge oklart till vilket stall.

Nytt motorreglemente 2026

Anledningen till att de kommer börja leverera motorer till just 2026 är att ett nytt motorreglemente träder i kraft och då blir skillnaderna mellan konkurrenterna i teorin mycket mindre. Dessutom har Formel 1 börjat locka nya tittare genom succéserien Drive To Survive på Netflix.

– Formel 1 utvecklas extremt positivt i hela världen. Marknadsföringen som sker där, plus Netflix, har lett till att de som följer Formel 1 har vuxit avsevärt även i USA. Asien växer kraftigt, även bland yngre kundgrupper, säger Herbert Diess, vd för Volkswagengruppen, till Motorsport.com.

– Om du tittar på de stora sportevenemangen i världen, är det egentligen bara Formel 1 som gäller inom motorsporten och den blir alltmer differentierad.

Porsche kommer i framtiden minska sina åtaganden i andra racing-serier och koncentrera sig mer på banracing.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com