Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rickard Rydell om Formel 1-säsongen 2020: ”Jag är imponerad över hur man klarat av genomförandet av tävlingarna”

Större
Stäng
  • Foto: Steve Etherington
    Foto: Steve Etherington
  • Foto: Steve Etherington

Formel 1-säsongen 2020 har varit speciell på alla sätt och vis, men även historisk. Bytbil fick en pratstund med Formel 1-experten och före detta racing-esset Rickard Rydell om årets säsong.

För drygt en vecka sedan avslutades Formel 1-säsongen när Red Bulls Max Verstappen vann sin andra seger för säsongen i Abu Dhabi. Sedan tidigare var det klart att Mercedes Lewis Hamilton vann sin sjunde världsmästartitel, lika många som Michael Schumacher. 2020 har varit ett annorlunda år för alla, konstaterar Formel 1-experten och före detta racingstjärnan Rickard Rydell, när Bytbil pratar med honom.  

– Det har varit ett speciellt år med tanke på hur mycket vi varit med om. Det man hoppas på, om man också tittar på det här året, är att vi inte kommer behöva vara med om det igen, både rent sportsligt och för oss alla, säger Rickard Rydell. 

I mars sköts säsongen upp, samma dag som första träningen skulle genomföras inför Australiens Grand Prix. 

– Det som gjorde det så speciellt var att ingen visste något. Jag var i Australien med Janne Blomqvist, Björn Wirdheim och vår kameraman Magnus Andersson. Vi kom dit på tisdagen. På torsdagen var vi vid banan och började prata med folk i depån, säger Rickard Rydell och fortsätter:  

– På torsdagseftermiddagen kom beskedet att det var en person ur McLaren-teamet som var smittad och sedan kom beskedet på fredag förmiddag, när första träningen skulle gå igång. Det var en lång resa för inget jobb. 

Från början var det tänkt att kalendern skulle ha 22 lopp, men när väl säsongen startade i juli, lyckades organisationen skrapa ihop 17 tävlingar. 

– Jag är imponerad över att man har genomfört 17 tävlingar på ett positivt sätt. De skapade en bubbla kring hela Formel 1, det är runt 1 500 personer jobbar i depån. Skulle man få tillåtelse att komma in, behövde man testa sig, och de har fångat upp vissa personer som varit positiva (i ett covid-test, reds anm) utan att ha vetat om det, säger Rickard Rydell.  

Formel 1-förarna Sergio Perez, Lance Stroll och Lewis Hamilton har missat lopp på grund av att de har haft covid-19. Även teampersonal har ibland varit infekterade. Då har de plockats bort från tävlingen (inklusive bubblan med omkring fem andra personer runtomkring den drabbade personen) och ersatts med sju andra ur personalen, för att minimera smittspridningen. 

I år har det med några få undantag, inte funnits någon publik på de olika racen, men tack vare att de har genomfört 17 lopp i år, har teamen fått de viktiga intäkterna från TV-rättigheterna. 

Om man tittar på det sportsliga tog Lewis Hamilton sin sjunde världsmästartitel och därmed anses han av många som en av de största genom alla tider inom sporten. 

– Det är alltid svårt att utnämna en person som bäst genom alla tider, när personen är i mitten av sin karriär. Jag är ganska övertygad att många, inklusive mig, om ett par år kommer säga att Hamilton var den bästa genom alla tider. 

– Det är svårt att jämföra olika epoker. Alla sporter blir bara bättre och bättre. 50 år tillbaka så hade förarna inte samma bakgrund, och inte tränats i gokart sedan sex års ålder. Idrottsmännen bli bara bättre och bättre och sporterna är mer professionell, men Hamilton har gjort något otroligt. Det var ingen som trodde att någon skulle slå Michael Schumachers rekord i antal segrar och pole positions, eller att Mercedes skulle ta sju titlar. 

Samtidigt menar han att det är ett generationsskifte på gång och sitter exempelvis Max Verstappen eller Charles Leclerc i rätt bil så kommer de vinna VM. 

LÄS MER: Felix Rosenqvist om första segern: ”Vi vann utan att ha tur eller rätt strategi”

Till nästa säsong blir det en del regeländringar som förändrar bilarnas aerodynamik. Därmed minskar greppnivån med fem till tio procent. Rickard Rydell tror att Mercedes även i fortsättningen kommer vara konkurrenskraftiga och att Hamilton antagligen kommer ta sin åttonde titel, om han förlänger sitt kontrakt med Mercedes. 

I skrivande stund är det inte klart att Lewis Hamilton har förlängt sitt kontrakt med Mercedes, men sannolikheten är stor. 

– Hamilton vill få det klart innan jul. Jag är övertygad om att han har insett vilken påverkan han har, inte bara i Formel 1. Mercedes har sagt att de ska vara klimatneutrala inom fem år och ha mer mångfald. Det är en anledning till att Hamilton ska förlänga kontraktet. Han utnyttjar sin position för att de ska bli bättre på de områdena. 

Vad har varit årets överraskning? 

– Sergio Perez, kanske inte en jätteöverraskning, men han har imponerat stort. Att han skulle sluta på fjärde plats i mästerskapet trodde man inte på. Han har haft en stark bil, men gjort det väldigt bra. Han tog sin första seger i Bahrain efter 190 race. Han kommer köra i Red Bull nästa säsong tillsammans med Max Verstappen. Perez är erfaren och vet vilka inställningar han vill ha på bilen för att kunna hantera den ganska svårkörda bilen som Red Bull ändå är. 

– Om man tittar på teamen är McLaren årets överraskning eftersom de tog tredjeplatsen i konstruktörsmästerskapet från Racing Point som Perez körde i. Då ska man komma ihåg att Racing Point tappade 15 poäng på grund av att de kopierade Mercedes bromsar på ett regelvidrigt sätt. Man får enbart kopiera vissa delar av en Formel 1-bil rakt av. Efter att Andreas Seidl kom in som stallchef för McLaren förra året, har han styrt teamet på ett bra sätt och de har en långsiktig plan. 

– De ser till att ha ekonomiska resurser och med det nya budgettaket som är på gång, tror jag att McLaren kommer vara ett av teamen som kommer vara med och slåss i toppen i framtiden. Den här säsongen har de haft Lando Norris och Carlos Sainz som gjort allt rätt i år. 

Årets besvikelse? 

Ferrari, det går inte säga något annat. Allt beror på motorn. Det gjordes ett förtydligande av reglementet från förra säsongen till i år. Ferrari har utnyttjat en gråzon hur man styrde bränsleflödet och deras motor har utvecklats för att användas på det sättet. I år har den verkligen inte fungerat på ett bra sätt. Ferrari själva säger att det ser mycket bättre ut för nästa år. De har helt och hållet fått ändra om motorn för att den ska fungera så optimalt som möjligt. Även Haas och Alfa har drabbats. Det har varit en besvikelse att Ferrari inte har varit med och kämpat i toppen av mästerskapet, vilket de har varit de tre senaste säsongerna. 

Årets bästa lopp? 

– Andra loppet i Bahrain, Sakirs GP. Ingen visste hur den korta slingan skulle fungera. Banan hade det kortaste varvet någonsin. Formel 1-bilar kan inte ligga så nära varandra utan att luftflödet störs. Varvet går på under 55 sekunder. Det betyder att om man sprider ut bilarna, är det mindre än tre sekunder mellan varje bil. Kvalet fungerade mycket bättre än förväntat. Racet en riktig höjdare. Med de långa raksträckorna är det lätt att ta sig förbi varandra. Säsongsavslutningen i Abu Dhabi är motsatsen, där man kan i praktiken inte köra om. 

– Tittar man på loppet handlade mycket om George Russel, som ersatte covidsjuka Hamilton. Russel kvalade tvåa och tog ledningen, sedan strulade det i depån. Han hade nog ändå kunnat slåss om segern, om det inte hade varit för punkteringen. Sedan har du Perez. På första varvet låg han sist och tvingades köra upp sig och vinner sedan loppet. Monza är nummer två, en klassisk bana och det inträffade många saker där också. Turkiet var också ett bra lopp eftersom det regnade och var halt.

Hur kommer nästa år bli? 

– Jag är ingen smittskyddsexpert, men det finns nog en risk att det tar ett halvår till innan situationen blir normal. Då kommer säsongen antagligen starta som den här avslutades, nämligen i en bubbla. Jag tror att Formel 1 kommer ha bubblan så länge det finns en förhöjd risk. Formel 1 planerar att köra 23 race nästa år. Säsongen startar i Australien, och sedan Bahrain och Kina.

– Hamilton har lägst odds på VM-titeln nästa år, men Verstappen avslutade säsongen bra. Mercedes hade problem med bromsåtervinnings-systemet i sista loppet och drog ned effekten på motorn. Jag tror att Honda satsar hårt nästa år. De vill lämna Formel 1 på ett bra sätt när, de lämnar efter nästa säsong. De kanske gör en sista ordentlig push och vara ännu mer konkurrenskraftiga nästa. Red Bulls problem, har varit att de inlett säsongerna svagt, för att sedan avsluta säsongen starkt. Med ungefär samma bilar som förra säsongen kommer de kunna vara med i fighten på ett bättre sätt. Har Honda dessutom gjort ett bra jobb över vintern, finns det en chans att Max Verstappen förhoppningsvis kan vara med och kämpa om VM-titeln. Men det är ändå lägst odds på Lewis Hamilton. 

Och Mick Schumacher debuterar i Formel 1. 

– Jag tror att han kommer få det lite jobbigt. Jag är förvånad över att Haas tar in två rookies, Mick Schumacher och Nikita Mazepin. Då har man ingenting att ta på när man kommer till banan, att ha något att analysera. Därför är det bra att ha minst en erfaren förare. Det normala är att byta ut en förare i taget, eller om man byter ut båda förarna, att ha minst en erfaren förare. Här har man gjort tvärt om. Jag tror att Haas kan få det jobbigt. 

– Det är ingen tvekan att han förtjänar sin plats i Formel 1. Han vann både Formel 3- och Formel 2-mästerskapet, men tog lite tid på sig. Han var tolva både första året i Formel 3 och Formel 2, för att vinna mästerskapen året efter. Det kommer nog vara likadant i Formel 1, han behöver lite tid på sig att anpassa sig. Han har absolut möjlighet att bli en toppförare, om han får lite tid.

LÄS ÄVEN: Marcus Ericsson om årets säsong i USA

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com