Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Janne Blomqvist om Formel 1-säsongen 2021: ”Jag tror att Mercedes kommer få en match av Red Bull”

Ranking inför helgens premiär i Bahrain

Större
Stäng
  • Foto: Red Bull/Motorsportpics by Jerry Andre
    Foto: Red Bull/Motorsportpics by Jerry Andre
  • Foto: Red Bull/Motorsportpics by Jerry Andre

Det är bara några dagar kvar tills Formel 1-säsongen 2021 inleds och Bytbil har fått en pratstund med Janne Blomqvist, mångårig Formel 1-kommentator. Han tror inte att Lewis Hamilton blir historiskt och tar sin åttonde världsmästartitel.

För drygt en vecka sedan genomfördes det försäsongstester i Bahrain, som en förberedelse inför den kommande säsongen i Formel 1. Vanligtvis brukar det vara stora förändringar på bilarna när en säsong gryr, men i år är utveckling inte lika stor som vanligt.

Man har genomfört små ändringar i det tekniska reglementet, för att minska downforcen på bilarna, och på så sätt sänka farten. Bland annat har golvytan minskat en aning. Den bakre delen av golvet får ett annorlunda utseende för att göra bilen mindre aerodynamiskt effektiv, och på sätt ska downforcenivåerna minska cirka tio procent.

– Bilarna ska inte bli för aerodynamiskt effektiva och belasta däcken för hårt, säger Janne Blomqvist, Formel 1-kommentator på NENT group. 

Även däcken är nya, inte däcksblandningarna, utan själva konstruktionen som blir mer robust. Detta för att däcken på ett bättre sätt ska klara av belastningarna. Därmed blir däcken totalt tre kilo tyngre. En annan sak som införs till den här säsongen är att ett budgettak för första gången träder i kraft. 

Janne Blomqvist poängterar att försäsongstester är just tester, och det går inte att dra för stora slutsatser. 

– Vi kan utgå ifrån hur det såg ut förra året. Bilarna är till stor del detsamma. Eftersom Coronan inträffade så beslutade man att man inte skulle ha något utvecklingskrig på de nya bilarna, det sista året på reglementet. FIA sköt på det nya tekniska reglementet tills nästa år, och det innebär att man tar över cirka 60 procent av förra årets bil till i år, säger han. 

LÄS MER: Porsche överväger medverkan i Formel 1

Varje stall har fått genomföra två olika utvecklingspaket till i år, och stallen har valt att gå olika vägar i sitt utvecklingsarbete.

Tittar man på kalendern så är den relativt normal jämfört med hur den såg ut förra året. Visserligen är det klart redan nu att Australien skjuts upp till hösten. Egentligen skulle tävlingen genomförts förra söndagen, men nu är det istället Bahrain som är säsongsinledning. Nytt för i år är att Formel 1 för första gången kommer tävla i Saudiarabien.

– De har ett långt avtal med Formel 1, men deras bana är inte färdigbyggd än, så därför kör man istället ett stadslopp i Jeddah, på kvällstid.

Max Verstappen under försäsongstesterna i Bahrain. Foto: Joe Portlock/Getty Images/ Red Bull Content Pool

– Vi får även tillbaka Imola och Portimao. Kina har skjutit upp sin tävling och har inte fått ett ersättningsdatum, även Brasilien är högst osäkert. Zandvoort i Nederländerna kommer äntligen tillbaka. Sedan är det även lite spännande att de kör i Monaco, trots världssituationen. Det blir en relativt vanlig säsong kalendermässigt, och sedan får vi se hur det blir med publik. 

I år har även Lewis Hamilton chans att bli historisk genom att vinna sin åttonde världsmästartitel, men Janne Blomqvist tror inte att så blir fallet.

– Jag får känslan att det blir Max Verstappen, konstigt nog. Jag tror att Red Bull har en riktigt bra chans. Verstappen verkar redo, under förutsättning att Red Bull är så bra som de såg ut på testerna. I konstruktörsmästerskapet har Red Bull bra chanser med förarkombinationen Verstappen och Perez. Perez är bättre och plockar fler poäng än Verstappens tidigare stallkompisar. Så jag säger Red Bull. 

LÄS ÄVEN: Formel 1-stjärnan säljer fem av sina Ferraris

 

Såhär rankar Janne Blomqvist stallen inför säsongspremiären i Bahrain: 

10. Uralkali Haas F1 Team: Nikita Mazepin, Mick Schumacher

– Haas kommer vara sist. De har två rookies i form Nikita Mazepin och Mick Schumacher. Ingen av dem kommer göra någon större skillnad. Det är ett mellanår för teamet eftersom de i princip inte har utvecklat bilen. De koncentrera sig på 2022 och det nya tekniska reglementet. Dock har de den nya motorn från Ferrari. 

 

9. Williams Racing: Nicholas Latifi, George Russsel

– Williams kommer fortsatt vara på efterkälken. Trots att de har fått nya ägare och genomgått en skuldsanering kommer det inte göra någon större skillnad på bilen. De har sökt efter ”peak downforce” vilket har varit svårt att få till, så de kommer vara ojämna i år. De har oförändrad uppställning. 

 

8 Alfa Romeo Racing Orlen: Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi

– Hoppas på nya Ferrari-motorn. Alfa har en ny noskon och hjulupphängning, annars är det i princip samma bil som förra året. De kan inte ta den nya, slimmade växellådan från Ferrari. Har sett stabila ut, och hade näst flest varv. De borde kunna ha bra racepace. På en bra dag kan de ta sig till Q3 i kvalet. I resten av mittfältet är det sjukt jämnt och de andra stallen är snäppet bättre. 

 

7. Alpine F1 Team: Fernando Alonso, Esteban Occon

– De ska kunna ta sig upp till Q3. Fernando Alonso är tillbaka, vilket gör stor skillnad tror jag. Esteban Occon kommer få det svårt att slå Alonso. Alpine har ett speciellt utseende på luftintaget ovanför föraren, sedan är det frågan om det är bra eller inte. Jag tror att det kommer se ut lite som förra året. En bra dag slåss de om pallplatser, dagsformen kommer avgöra. 

 

6. Aston Martin Cognizant Formula One Team: Sebastian Vettel, Lance Stroll

– Aston Martin, gamla Racing Point. De har gjort en del förändringar, men hade ingen bra test alls med många problem. Sebastian Vettel sade att han saknade ungefär 100 varv. Det kommer märkas i början, men de har potential att vara betydligt bättre än sexa. Utvecklingskurvan kan vara brant. 

 

5. Scuderia Ferrari Mission Winnow: Charles Leclerc, Carlos Sainz Jr

– Ferrari är svårbedömda. De har gjort ett jättebra jobb med att förbättra motorn. Ryktena säger att motorn är mellan 40 och 50 hästkrafter bättre, men allt måste sättas i relation till de andra stallen, men även körbarhet och bränslemängd. Förra året genererade bilen för mycket luftmotstånd och det ser bättre ut i år. Tillsammans med den förbättrade motorn borde det fungera bättre i år. Med lite tur kan de vara trea, fyra, men jag vågar inte lita på det än. 

 

4. Scuderia AlphaTauri Honda: Pierre Gasly, Yuki Tsunoda

– De såg bra ut på testerna och båda förarna har kunnat förbereda sig ordentlig. Bilen såg bra ut, och verkar även passa nya föraren Yuki Tsunoda. Kan dessutom Pierre Gasly köra på samma nivå som förra året kan det bli kul.

 

3. McLaren F1 Team: Daniel Ricciardo, Lando Norris

– Kul team med Daniel Ricciardo och Lando Norris. Till i år har de Mercedes-motorer, men ett chassi som var anpassat för en Renault-motor. McLaren har jobbat hårt för att integrera Mercedes-motorn. Förlängningen av reglementet ställde till det. Bilen går bra, uppdateringarna på golvet verkar fungera. Den såg lättkörd och stabil ut. Norris och Ricciardo är ett starkt förarpar. De har gjort störst framsteg till i år.

 

2. Mercedes-AMG Petronas Formula One Team: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas

– Mercedesbilen såg inte bra ut. Mer svårhanterlig än tidigare år, man får funderingar på hur bra Mercedesen egentligen är. Samtidigt så ska man inte inbilla sig att Mercedes inte kommer vara sämre än etta eller tvåa. I mina ögon är de tvåa. 

 

1. Red Bull Racing Honda: Sergio Pérez, Max Vestappen 

– Red Bull såg otroligt bra ut. Verstappen gjorde några riktigt snabba varv, trots att de var risiga, så det finns mycket marginal. Sergio Perez är ny i stallet. Det är ett starkt förarpar som faktiskt kan rucka på Mercedes förstaplats. Om det är något år det ska ske, ska det vara i år. Man kan hoppas på att de ger Mercedes en fight, må bäste man vinna.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com