Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo: Rösten är nyckeln till framtida säkerhet

Ska minska pekskärmarna disktraktioner

Större
Stäng
  • Foto: Volvo Cars
    Foto: Volvo Cars
  • Foto: Volvo Cars

Förare blir dagligen distraherade av olika saker när de kör. Det kan vara infotainmentsystemet eller en dålig dag på jobbet. Volvo menar att distraktioner är en del av livet och att ny teknik behöver användas till att skapa mer fokuserade förare. 

Infotainmentsystem och pekskärmar är standard i dagens bilar och funktionerna blir mer och mer avancerade. Det finns en debatt huruvida det är farligt att använda vissa infotainmentfunktioner och pekskärmar när man reser med ett fordon. 

Volvos experter menar dock att distraktioner är en del av livet och att ny bilteknik bör användas till att skapa mer fokuserade förare.

I vissa sammanhang skulle man kunna säga att bilar från 40-talet, ur en distraktionssynpunkt är säkrare än de moderna bilarna eftersom den inte har någon pekskärm, telefonanslutning eller radio. 

– Det är enkelt att tänka att telefoner och skärmar är de enda gisslet för moderna förare men hela livet är en distraktion. Vi vet att förare inte blir distraherade med mening, men det händer. Man kan vara sen till dagis eller allmänt stressad. Eller så sätter du dig bakom ratten efter en dålig dag på jobbet. Allt sånt påverkar dig som förare, säger Malin Ekholm, Vice President Volvo Cars Safety Center till Carscoop.

LÄS MER: Missräkning för Polestars och Volvos räckvidd

Ett sätt att hjälpa föraren från att bli distraherad av pekskärmarna är att använda rösten för att kontrollera infotainmentsystemet. Det är vad Volvos nya Android drivna system gör, lyssnar på din röst. Man kan ställa in temperaturen, olika destinationer via satellitnavigering eller lyssna på musik, podcaster, samt ringa telefonsamtal utan att behöva ta bort händerna från ratten. 

Volvo anser att distraktioner bör hanteras via bilkameror och andra sensorer som har till uppgift att hålla ett öga på föraren, om exempelvis föraren är berusad eller distraherad på något sätt kan bilen ingripa om hon eller han inte svarar på varningssignaler.

Ett sådant ingripande kan begränsa bilens hastighet, larma Volvo on Call, eller som en sista utväg, aktivt sakta ner och parkera bilen på ett säkert sätt.

Denna teknik kommer att introduceras på nästa generations modeller som baseras på nya plattformen SPA2. 

LÄS ÄVEN: Ny elbilsplattform för Volvo avslöjad genom Zero Concept

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com