Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sju tips inför inköpet av samlarbilen

Går du i inköpstankar?

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Om man vill skaffa sig ett samlarobjekt, eller i alla fall har tankar på att skaffa en samlarbil, hur går man till väga? Här med en lista med olika saker man ska tänka på.

Då och då ser man fina bilar, och man är kanske i tankarna att skaffa en samlarbil. Men hur går man till väga när man ska köpa sin första samlarbil? Classic Cars har sammanställt några tips på vad man ska tänka på. 

Det första man ska tänka på är vilken typ av bil man vill skaffa. Är det amerikanska bilar, europeiska sportbilar, eller GT-bilar? Det är ett viktigt första steg. 

Det andra man ska tänka på, är att man ska hitta en bil som man kan provköra innan man köper den. Helst ska det vara en privatägd bil som faktiskt ännu inte är till salu. Försök nå till en bilklubb som är kopplad till din drömbil och nå ut till medlemmarna. Vid en provkörning kan man märka att man exempelvis inte gillar sätena, eller att den kanske är för komplicerad, för din smak. 

Du kanske kommer fram till att du egentligen inte vill ha en Dodge Challenger eller BMW Z4. Man behöver både lyssna till sitt hjärta, men även sin hjärna. Välj det som är bäst för din livsstil, så länge du inte har orimliga förväntningar på bilen. 

När du har provkört bilen och fortfarande vill ha den, bli omedelbart medlem i bilklubben, som ger dig nya vänner, körupplevelser och tips om reservdelar samt bra serviceställen.

LÄS MER: Unika Alfa Romeo B.A.T säljs på auktion

När man har kommit fram till att skaffa sin drömbil, och den faktiskt är något som man vill äga, skaffa den bästa boken som är skriven om den specifika modellen och läs den sedan från pärm till pärm. Det finns mycket information på nätet, men som ni alla vet, så är allt inte sant där. Böcker om specifika bilmodeller går igenom en mycket mer omfattande granskningsprocess. 

Sedan är det dags att börja söka på vad bilarna faktiskt kostar att köpa och även att använda ett bra exemplar av bilen. I värsta fall (beroende på hur man ser på det) så behöver man restaurera bilen som innan man kan njuta av och köra den. 

Det finns ett antal sätt att bestämma en bils värde. Det finns olika värderingsverktyg online. Gå exempelvis på Bytbil.com och titta hur prisbilden ser ut och titta under en längre tid för att se vilka trenderna är. 

Sista steget är att faktiskt köpa fordonet. Man kan såklart köpa bilen online, men man ska inte förbise olika klubbhemsidor. Ofta beskrivs bilarna av medlemmarna själva, och på ett bra sätt, och de är kanske ibland även billigare. Prata även med dina nya kompisar i klubben eftersom de kanske också känner till en ägare som vill sälja sin bil. 

Innan du köper bilen, se till att den undersöks av en specialist. Det sparar dig pengar samtidigt som man du får en god uppfattning om allt som behöver din uppmärksamhet direkt. En sak som är värd att komma ihåg, är att en samlarbil, speciellt om den är 25 år eller äldre, aldrig kommer vara perfekt. 

Budgetmässigt kan det vara bra att spara ihop en ordentlig budget beroende på om det är en Ford Mustangen klassisk Porsche eller BMW, och betydligt mer för en Ferrari eller Aston Martin. Se till att ha pengarna och de behov bilen har i framtiden, om man gör det, kommer det sällan några överraskningar.

LÄS ÄVEN: Fyndet: Över 60 Chevroletter förvarade i ett skjul

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com