Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

17 bilmodeller som ökar i värde och gör dig rik

Här är Blocket-fynden du måste köpa innan det är för sent

Vill du göra ditt livs bilaffär? Här är tipsen du ska följa. BytBil och Blocket har tagit fram listan på bilarna som är billiga i dag, men som samlarna kommer att jaga om tio år. De senaste tio åren har samlarbilar ökat 258 procent i värde.

Att köpa och äga en bil brukar vara en dyrbar affär. Men det finns vissa bilmodeller som ökar i värde efter att du köpt dem. Enligt Knight Frank som är rådgivare inom luxuösa investeringar har klassiska bilar ökat 258 procent i värde på 10 år. Senaste året har dock ökningen mattats av och stigningen är endast två procent. Men det finns fortfarande modeller som du kan göra ett klipp på.

En av modellerna som gått bäst är klassiska luftkylda Porsche Turbo som för drygt tio år sedan gick att köpa för under 300 000 kronor. I dag är den bilen värd långt över en miljon kronor.

Vilka modeller ska du köpa i dag om du vill fynda billigt och sälja dyrt om 10-20 år? BytBil och Blocket har gått igenom världens främsta entusiast- och samlarbilssajter för att se vilka modeller som rekommenderas oftast. Ofta lönar det sig att inte köpa det allra billigaste exemplaret.

Varsågod, nu är det bara att börja fynda!

Saab 900 cabriolet
På 1980-talet var det högsta mode att äga en Saab Cabriolet om du var musiker eller rappare. I dag är det Lamborghini och Bugatti med guldfälgar som gäller. Även på 1990-talet var en Saab Cabriolet ganska het bland den som ville vara inne. Den första generationen av Saab-cabar har redan börjat öka i värde, men du kan fortfarande få ett exemplar under 100 000 kronor. Och för den andra generationen som du i dag kan köpa för så lite som 25 000-30 000 kronor väntar en stor väreeökning.
Pris från: 25 000 kr.

Mercedes-Benz S500, S600
Du har sällan sett en mer imponerande bil än Mercedes-Benz W140, den så kallade Kohl-klassen. Bilen var så stor att den hade antenner i bakflygeln för att du skulle se vart den slutade. I dag är den bespottad av många och betingar ett lågt pris på begagnatmarknaden. Exemplar med V8:or och V12:or kommer i framtiden att vara mycket åtråvärda bland de som samlar på bilar. Efter W140 började Mercedes att downsiza sina modeller, men nu finns chansen att fynda ett anständigt ex för så lite som 50 000 kr.
Pris från: 30 000 kr.

Mazda MX-5 Miata
I slutet av 1980-talet lanserade Mazda den nya överkomliga sportbilen MX-5 Miata. En bil som hade liten motor och lätt vikt, och massar av körglädje. Ett koncept så rent att det till och med hyllas av Christian von Koenigsegg som ägde en Miata han köpt tillbaka och låtit sig inspireras av. Fortfarande kan du köpa ett exemplar så billigt som 50 000 kr. Här finns en garanterad värdestegring de kommande åren, även om modellen är vanlig.
Pris från: 40 000 kr.

Volvo 240
Den klassiska Hisingstraktorn har redan samlarstatus nere i Europa och fina bila försvinner direkt ner till kontinenten. Här i Sverige är vi lite skadade av att bilen varit så vanlig. Men Volvo 240 var så stryktålig och bra som bruksbil att de fina lågmilarna knappt existerar. När de väl dyker upp är de fortfarande gravt undervärderade i Sverige. Skynda fynda en fin 240 för under 50 000 kr, om något decennium är den värd det fyrdubbla.
Pris från: 20 000 kr.

Toyota Land Cruiser
Under 1990-talet har den varit en riktig slitvarg både åt svenska bönder och FN-soldater i krigsdrabbade länder. Men hittar du en Toyota Land Cruiser från 1990-talet i fint skick kan du sannolikt göra ett fynd. Modellen är stryktålig som få och finns även i en ultralyxig Lexus-variant. Men få bilar i fint skick är kvar, så hittar du en rostfri bil så kan du se fram emot en värdestegring.
Pris från: 40 000 kr.

Lexus LS400
Toyota startade lyxbilsmärket Lexus på 1990-talet och skrev bilhistoria. Bilen blev en monsterhit i USA och ganska många exemplar letade sig även till Sverige. Bilen håller en enormt hög mekanisk kvalitet och det är inte ovanligt att de går över 30 000 mil utan större reparationer. Men de används till stor del mer som bruksbilar än finbilar, och fina exemplar av den första Lexusen kommer sannolikt att bli eftersökta i framtiden.
Pris från: 30 000 kr

BMW 325i Cabriolet E30
I början av 2000 -talet svämmade Sverige över av BMW-cabbar av E30 modell från 1980-talets slut och många byggdes om med kjolpaket och pimpad lackering. I dag är det bara ett fåtal bilar kvar i originalskick och priserna har börjat raka i höjden. Men det går fortfarande att hitta fina exemplar för omkring 100 000 kronor. Passa på att säkra upp din E30 cabriolet i dag innan de blir ännu dyrare.
Pris från: 80 000 kr

Subaru SVX
Subaru tillverkar inte bara stryktåliga bruksbilar, SVX är en spektakulär sportkupé med glastak och en härlig boxersexa på 230 hästkrafter. Bara sidorutorna av flygplanskonstruktion gör den värd att samla på. Designen är gjord av Giugiaro och eftersom det bara tillverkades 25 000 exemplar är bilen en given framtida klassiker. Kan fås till fyndpris.
Pris från: 40 000 kr.

Jaguar XJS cabriolet
Vem vill äga en Jaguar XJS när det finns E-type? Bilen var minst sagt dyr som ny, men har aldrig varit någon riktig hit på begagnatmarknaden. Men nu börjar E-type bli hiskligt dyr, samtidigt som många misskötta XJS har skrotats ut. Forfarande kan du få en XJS cabriolet för småpengar jämfört med vad andra klassiska Jaguarer kostar. Experterna spår nu att modellen har nått botten.
Pris från: 120 000 kr

Alfa Romeo 164
Finns det några kvar av Saab 9000:s italienska systermodell Alfa 164? Ja, helt utraderad från jordens yta är Alfa 164 ännu inte, trots att merparten av produktionen skrotats ut. Med den tvärställda 3,0liters V6:an är bilen riktigt härlig att köra, och enbart de blankpolerade insugningsrören gör bilen värd att samla på. Just nu kan du fynda en fin 164:a för så lite som 16000 kr på BytBil och Blocket! Bilen är designad av Pininfarina som även ligger bakom designen av många Ferrari-modeller, så passa på att slå till nu och få en designikon till fyndpris.
Pris från: 15 000 kr

Mercedes-Benz SL500 / SL 300
Att köra en Mercedes 500 SL har inte gjort att du setts som en äkta bilentusiast med stil och klass de senaste åren. Tvärtom är många av bilarna förädlade med tveksamma tillbehörsfälgar med extra breda däck, bling-bling och har uppåt 20 ägare i sitt förflutna. Men sakta sakta börjar R129-karossen att få statusen som en klassisk Mercedes med samlarvärde. Designen av Bruno Scacco är klassisk om den inte förstörs av fula eftermarknadsfälgar och blir bara mer klassisk för varje dag.
Pris från: 80 000 kr

BMW M5 E39
E39-generationen av BMW M5 har till skillnad från föregångaren, E34, inte fått samlarstatus ännu. Bilarna används fortfarande som bruksbilar och sköts kanske inte alltid så som de förtjänar. Men det finns många fina exemplar där ute med få mil på mätaren. Det är dem du ska leta efter. Hittar du rätt exemplar som är i originalskick och inte fordrar reparationer är det en. investering som på några års sikt kommer att löna sig. Att lägga lite extra på ett välskött exemplar brukar också löna sig när det gäller prestandamodeller från BMW.
Pris från: 130 000 kr.

VW Corrado VR6
Corrado anses av många vara en mycket underskattad bil och designen blir bara snyggare med åren. Det är den enda riktiga sportbilen Volkswagen någonsin har byggt. VR6-modellen med 174 hk är både snabb och rolig att köra, och det enda som kan slå den är en G60 med kompressor, som är mycket ovanlig. Hittar du en Corrado i fint skick, köp den och vårda den ömt, det är bättre än pengar på banken.
Pris från: 50 000 kr.

Porsche 911 996-gen
Luftkylda Porsche-modeller har haft en enorm värdestegring och fina exemplar ligger ofta utanför räckhåll för bilentusiaster som inte har en sjusiffrig bankbok. Dessutom har värdet på de luftkylda modellerna börjat gå ner från de astronomiska nivåer de befinner sig på. Då kan de första årsmodellerna av 996-modellen vara ett smartare och mer ekonomiskt val. Bilarna är än så länge förvånande billiga och en 996 i rätta avskalade utförandet börjar se påfallande snygg ut. Det går att hitta ett vettigt exemplar under 200 000 kr, och notan för att vårda bilen är långt billigare än för de luftkylda modellerna. Den som köper rätt exemplar kan se fram emot en bil som ger dig pengar i stället för att kosta pengar.
Pris från: 170 000 kr

Audi V8
Audis resa mot att bli ett premiummärke började på allvar när Audi V8 lanserades 1990. Bilarna finns med en liten V8 på 240 hk, eller en större på 280 hk. De är rikligt utrustadee med läder, trä, quattro och allskäns lyx. De flesta exemplar börjar bli sönderkörda, men det finns ett fåtal fina ex kvar som du kan fynda. Den här modellen är nästan garanterat en framtida klassiker, utmaningen är att hitta ett fint fungerande exemplar.
Pris från: 10 000 kr

Saab 9-5 Aero
Flera modeller av Saab har redan sett en rejäl värdeökning de senaste åren. Den sista modellen av Saab 9-5 har en trogen fanclub och fina exemplar av modellen som är rätt specade kostar redan över 200 000 kr. Den tidigare generationen av Saab 9-5 kan du fortfarande köpa för en spottstyver, det finns så många till salu att de fina exemplaren drunknar i floden, köparna ser inte skogen för alla träd, så att säga. Modellen du ska leta efter är Saab 9-5 Aero i sedanutförande som är ovanligare än kombin som det finns tretton på dussinet av. Modellen är fortfarande extremt billig, men kommer sannolikt att öka i värde om några år. Fram tills dess kan du njuta av den björnstarka turbon på 250 hk.
Pris från: 10 000 kr.

Mercedes E55 AMG
Minns du när du kunde köpa en Porschebyggd Mercedes 500E för 60 000 kr? Gör inte om mitt misstag att sälja den bilen. I dag är den värd över 200 000 kr. Men du får en ny chans. Fortfarande kan du köpa en relativt fin E55 AMG för under 150 000 kr. Det handlar om en riktigt körglad bil med V8 och kompressor på 476 hk. Modellen blir bara ovanligare eftersom många exemplar har rostat bort.
Pris från: 150 000 kr.

Källor: Highsobiety roadandtrack.com, autoexpress, hemmings, hotcars, gearpatrol, motortrend

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com