Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fyndet: Över 60 Chevroletter förvarade i ett skjul

Större
Stäng
  • Källa: Motor1
    Källa: Motor1
  • Källa: Motor1

I ett skjul i Brasilien finns det över 60 olika Chevroletter från 90-talet och har inte kunnat säljas på grund av en tvist med landets regering. 

Ibland glöms bilar bort, och det inträffar även ibland att människor gör otroliga fynd. För en tid sedan så skrev Bytbil om en bortglömt (isch) Porsche 550 Spyder från 1955 som hittades i en container i Kalifornien. 

Även om bilarna kanske inte är lika spektakulära som fyndet i Kalifornien, är den här historien från Brasilien också intressant. Motor1 rapporterar att på en gård i Xerén i Brasilien hittades över 60 bilar, som du även ser i videospelaren nedan. Mestadels är det Chevrolet Chevette L 1.6/S från 1992 och 1993, samt Chevette Junior. Dessutom fanns några exemplar av Volkswagen Gol och en Chevrolet Corsa. Bilarna fanns i ett skjul, som också inrymde en svinstia med några kultingar. 

Enligt beskrivningarna på plats så är det som ett enda Tetris av bilar. Alla bilar är pensionerade taxibilar, och var en del av en taxiflotta som ägdes av Rios taxikung, Pascoal da Ressurreição Afonso Rego. Öven om de är täckta av ett tjockt lager med damm så syns det alla bilar har Java-gult, en färg som lanserades av Volkswagen 1977 och två år senare var det standardfärgen för alla taxibilar i Rio de Janeiro. Dock har de inte kvar sina sidoränder, eller taxiljusen på taket. De har inte heller några taximetrar kvar, eller registreringsskyltar. 

LÄS MER: En Chevrolet Impala i sann militäranda

Chevette och Gols var en del av stadens landskap fram tills i slutet av 1990-talet, då den större Volkswagen Santana tog över branschen. Bilarna i skjulet användes bara under tre års tid på grund av kommunala regler. Dock uppnådde de höga miltal tack, vare att de kördes mellan 170 till 200 kilometer per dag. 

Efter att de slutade användas flyttades de till ett lager vid Pascoals huvudkontor. En juridisk tvist med landets regering gjorde så att de inte kunde säljas vidare på den tiden, så de förvarades bara i årtionden. För åtta år sedan dog Pascoals och företaget ärvdes av 14 arvingar. Bilarna var kvar i lagret fram till 2020 och flyttades till den nuvarande gården. Justitiedepartementet har även tillåtit försäljning av några bilar. En av köparna delade med sig några bilder i lokala Chevette grupper i sociala medier, och därefter har försäljningen blomstrat. 

Även om bilarna är kompletta säljs de för mellan 1 300 och 2 000 brasilianska reals (motsvarande 2 065 och 3178 svenska kronor). Det visar sig att säljaren inte tycker att det är värt att registrera dem igen. 

LÄS ÄVEN: Ytterst ovanlig Chevrolet Camaro SS RS – nyrenoverad

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com