Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche Carrera T är en lättviktare

Återupplivar beteckning från sextiotalet.

Låg vikt och mer förarfokus är ingredienserna i Porsches senaste 911-modell. Du kan till och med få den utan baksäte.

I begynnelsen fanns blott Porsche 911. Men snart kom även 911S, som var starkare, och 911T, som var svagare. Och 911, den i mitten, fick suffixet L, och senare E. Och så fanns förstås också 912, som var en fyrcylindrig variant för kunder som inte hade bråttom, och 911R var en version för dem som hade det. Porsches modellflora var vildvuxen redan för femtio år sedan.

Men det är ändå ingenting mot utmaningen som en Porschekund ställs för i dag. Vi har 911 Carrera, Carrera S, Carrera 4, Carrera 4 S, Carrera GTS, Carrera 4 GTS, GT3 (med eller utan Touring Package), Turbo, Turbo S, Turbo S Exclusive Series och GT2 RS att välja mellan för närvarande, i olika karossutföranden dessutom. Har jag glömt någon?

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

911 R har ju gått ur tiden.

Sedan finns förstås alla andra modellserier också: 718, Panamera, Macan och Cayenne. Och nu kommer dessutom 911 Carrera T som en vinkning till forntidens flora. Men dagens T är inte någon förklenad instegsmodell, utan en helt vanlig 911 Carrera som satts på diet och tappat några kilon. Mindre ljudisolering, tunnare glasrutor och tygstroppar i stället för dörrhandtag betyder att T är 20 kilo lättare än icke-T.

Det är förstås inte det enda Porsche har gjort. Carrera T ska vara kuligare att köra än den vanliga Carrera och därför har den fått en annan bakaxelutväxling och mekanisk diffbroms som skickar kraften dit den bäst gör nytta.

Sportfjädring med adaptiva stötdämpare ska hålla fast i asfalten och den som tar sin körning på allvar kan få sin T med skalstolar. Men då försvinner också baksätet. Annars är vanliga sportstolar standard, inte fy skam det heller, liksom GT-ratt och – kortad växelspak. Stentufft. Det går förstås att beställa sin Carrera T med dubbelkopplingslåda också.

Så Porsche 911 Carrera T är alltså ungefär som en GT3 för fattiglappar. Några svenska prisuppgifter har vi inte ännu, men den tyska prislistan tyder på att Carrera T kommer att vara något billigare än den starkare Carrera S, runt en miljon kronor sådär.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com