Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fyra trender för bilköp 2021

Är mångt och mycket en effekt av pandemin

I pandemins spår går det att spå fyra olika trender för bilköp under 2021. 

Covid-19 präglade 2020 och så även vår samtid idag. Många av trenderna 2021 är en effekt av pandemin, och beror enligt Kamux, även på att hållbarhet börjar bli allt viktigare för oss svenskar. En annan trend handlar om digitalisering och det ökande användandet av internet vid bilköp.

– 2020 var ett annorlunda och intensivt år för oss alla. Svenskarna har börjat tillämpa nya sätt att köpa begagnade bilar. 2021 kommer därför att ställa högre krav på aktörerna i branschen. Att stärka sitt digitala erbjudande och ta till sig teknikutvecklingen blir avgörande. Efterfrågan på möjligheten att göra trygga bilköp online ökade helt klart, säger Karri Kauppila, vd Kamux Sverige. 

Nu har Kamux, och vd:n Karri Kauppila, identifierat ut fyra trender för bilköp under 2021. 

LÄS MER: Nu kan du köpa diktatorns lyxbil

Den första trenden är att bilköp online kommer att öka. Under förra året spenderade bilköpare mer och mer tid med att lära känna sin framtida bil via datorn och det är tydligt att trenden kommer fortsätta växa sig starkare även i framtiden. Det är inte längre en omöjlig tanke att köpa en bil online. 

Den andra trenden, är att i takt med att pandemin grusade svenskarnas semesterplaner utomlands förra året, ställde svenskarna om till en semester på hemmaplan, och det medförde en ökad efterfrågan på robustare bilar, eftersom man ville ta med familjen på en utflykt till sommarstället, eller på slingriga vägar genom Sveriges skogar. Volvo XC60, Volkswagen Passat och Volvo V70 var tre populära bilar, och efterfrågan på robusta bilar fortsätter även i år. 

Ytterligare en trend, är att när nybilsmarknaden lamslogs av pandemin så fortsatte marknaden för bättre, begagnade bilar  vara stabil. Svenskarna börjar inse fördelarna med att köpa en fräsch, begagnad bil och ta hänsyn till bilens livscykelutsläpp och den totala miljöbelastningen.

Den sista trenden, är sagan om småbilens återkomst. Den här trenden motsäger nummer två, men de går faktiskt hand i hand. Ofta får stora bilar som rymmer hela familjen uppmärksamhet i topplistor och i guider. Men få har berättat om att småbilarna blir allt populärare. Och som fler exempel på den här listan, handlar det om förändrade beteenden under pandemin. Många människor har funderat på att flytta ut från stadskärnorna. Detta har lett till att fler familjer letar efter en mindre bil som komplement till den stora familjebilen, för att få ihop livspusslet i en mer lantlig miljön. Några populära modeller under 2020, har varit Volkswagen Golf och Audi A1. 

LÄS ÄVEN: Video: Mercedes visar upp nya värstingbilen

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com