Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tre spaningar för bilåret 2022

Vilka är trenderna för 2022?

Större
Stäng
  • Efterfrågan på hybrider kan öka. Här är laddhybriden Mitsubishi Outlander PHEV. Foto: Mitsubishi
    Efterfrågan på hybrider kan öka. Här är laddhybriden Mitsubishi Outlander PHEV. Foto: Mitsubishi
  • Efterfrågan på hybrider kan öka. Här är laddhybriden Mitsubishi Outlander PHEV. Foto: Mitsubishi

Bilbranschen förändras ständigt. Men vilka var trenderna förra året och vad är det som komma skall i år? Här är tre trender för året 2022.

Under förra året påverkade pandemin bilbranschen, så gjorde den även året innan. Halvledarkrisen har förändrat förutsättningarna för bilhandeln, vilket också har lett till att intresset för begagnade bilar har fått ett uppsving. Nu utser Kamux tre trender för året 2022.

Den första trenden som de ser, är att det blir högre efterfrågan på hjälpande teknik. Enligt dem satt allt fler ovana förare bakom ratten 2021, vilket delvis kan vara en förklaring till att Transportstyrelsen återkallade fler körkort under förra året jämfört med året innan. Samtidigt ökar efterfrågan på hjälpande teknik som underlättar för ovana förare. Det är en efterfrågan som de tror kommer fortsätta även i år.

Elpriserna har ökat kraftigt på sistone, vilket har påverkat elbilarnas omåttliga framfört. I december var det rejält dyrt, dyrare att ladda bilen än att tanka med bensin. Även om elektrifieringen fortsätter har efterfrågan på laddhybrider ökat.

Den sista trenden, är att den pågående halvledarkrisen har påverkat många som är på jakt efter en ny bil. Köper man en begagnad bil får man den utan väntetid på leverans. Det har säkert påverkat många människors beslut om bilköp under året. Att köpa en begagnad bil innebär också miljömässiga och ekonomiska fördelar. Trenden kommer antagligen vara stark även i år eftersom många har upptäckt fördelarna med att köpa en begagnad bil.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com