Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Mercedes visar upp nya värstingbilen

Ska ha en topphastighet på mer än 349 km/h

Mercedes har publicerat en ny video på sin nya värstingbil som har plockat in teknik från Formel 1. 

Mercedes har släppt ett kort klipp på konceptet Mercedes-AMG Project One, när den kör runt på en bana. De visar då och då upp bilen, antagligen för att visa att processen med bilen fortsätter framåt. Konceptet visades för första gången upp 2017, på bilsalongen i Geneve. 

Project One har en 1,6-liters turboladdad V6-motor som är plockad från Mercedes Formel-bil, årsmodell 2015. Motorn varvar upp till 1 1000 var/min, ska produceras mer än 1 000 hästkrafter och har en topphastighet på mer än 349 km/h. Dessutom har de en elmotor som stöttar turboaggregatets kompressordel och en annan som ger skjuts åt motorns vevaxel. 

LÄS MER: Mercedes-Benz visar upp nya instegsmodellen

Men Project One har också någonting som Formel 1 får klara sig utan: fyrhjulsdrift. Project One har, utöver allting annat, också två elmotorer där fram som driver varsitt framhjul, och uppnår på så sätt sina löjligt höga prestandasiffror. Växellådan ska vara helt ny, en åttaväxlad manuell låda som på något sätt automatiserats och manövreras med rattpaddlar.

Chassit är en kolfiberlåda och karossen ett kolfiberskal. Bromsarna är kolfiberkeramiska, medan fälgarna är smidda av aluminium – med kolfiberdetaljer som ska styra luftflödet. Stötdämparna har monterats utväxlade mot varandra så att bilen har olika fjädringsmotstånd i krängning än över gupp – vilket eliminerat behovet av krängningshämmare. Däcken som kommer från Michelin, heter Pilot Sport Cup 2 och är väl de greppigaste som finns utan att kliva utanför lagens råmärken om mönsterdjup.

Project One skulle från början lanserats i mitten av 2020, men har uppenbarligen försenats. I dagsläget är det ännu oklart när den faktiskt ska lanseras. Oavsett så kommer nog Mercedes ha fullt upp med att bygga bilarna, trots prislappen på 2,5 miljoner dollar (cirka 21 miljoner svenska kronor). 

LÄS ÄVEN: Mercedes-Benz: Laddbilar ska stå för hälften av försäljningen 2030

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com