Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford Ranger kommer i Raptor-version

Arg pickup än så länge bara för Australien.

Raptor-namnet signalerar effekt utöver det vanliga. Nu har det nått mellanklass-pickupen Ranger.

I Amerika* härskar Ford F-150, pickupen som säljer mer än någon annan bil. Den nuvarande generationen är den trettonde i ordningen sedan F-serieemblemet för första gången prydde en baklem 1948.

Modellprogrammet kröns av F-150 Raptor, en version med bullrig attityd. Så den är så klart alla amerikaners drömbil. Men till Europa kommer den inte, åtminstone inte på några reguljära vägar och det beror inte minst på att den är stor som ett helt kvarter och knappast får plats i våra vanliga parkeringsgarage. Ford F-150, Raptor eller ej, är helt enkelt enorm. Eller möjligen lite liten, om man bor i Texas.

Earthroamer

Där husbilar syns från rymden.

I stället har vi Ford Ranger som är en mycket mindre pickup utvecklad i Australien och byggd i Thailand. Den har fyr- eller sexcylindriga dieselmotorer och gör ett närmast frugalt intryck, åtminstone jämfört med massiva F-150.

Nu kommer även den med tredagars skäggstubb. Ford Australia presenterade i dag Ranger Raptor och receptet är det samma som drabbat F-150 Raptor: ett grinande grillgarnityr och tuffare fjädringskomponenter med längre fjädringsväg. Och så förstås en eldsprutande V8 under …

Förlåt, en rak fyra på två liter? Den minsta motorn av alla Rangervarianter? Tvåhundratretton hästkrafter? Nåväl, det kanske man kan leva med. Vad värre är, är att vi knappast kommer att få se Rangerversionen av Raptor i Sverige, för än så länge är den enkom avsedd för den australiensiska marknaden. Men vi kan ju alltid hoppas.

* Som amerikanerna** själva kallar sitt USA.

** Som USA-medborgarna kallar sig själva.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com