Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

TEST: Monsterpickisen lika utrotningshotad som dinosaurier i Sverige

Ford Ranger Raptor - bilen som politikerna vill skatta bort

Velociraptor var en av de snabbaste och starkaste dinosaurierna.
För 70 miljoner år sedan utrotades den – troligen på grund av asteroid som träffade jorden.
Ford Ranger Raptor är en av de starkaste och snabbaste pickuperna.
I år är den på väg att försvinna i Sverige – troligen på grund av en skattechock.
BytBil tog plats i pickupen som politikerna i Sverige vill skatta bort – borde den få överleva?

För 70 miljoner år sedan befolkades världen mest av dinosaurier. I dag pumpar vi upp resterna av både urtidsdjuren och växterna och gör bensin- och diesel av deras fossiler och sammanpressade lämningar. De fossila bränslena har blivit så populära att vi människor riskerar att gå samma öde till möte som dinosaurerna. Enligt forskare hotas snart hela mänskligheten och vårt ekosystem av undergång på grund av klimateffekten.

I Sverige gör vi vad vi kan för att sänka koldioxidutsläppen från bilar. Till exempel måste den som vill köpa en Ford Ranger Raptor betala över 24 000 kronor om året i malusskatt för att få köra bilen. Alltså 2000 kr i månaden, lägg lite trängselavgifter och dieselskatt på det, och ytterst få svenskar har längre råd att köra en Ranger Raptor. Bilen är alltså närmast att likna vid en utrotningshotad dinosaurie, precis som sin namne Velociraptor för 75 miljoner år sedan.

Har Ranger Raptor ens något existensberättigande år 2020? Borde den gå samma öde till mötes som dinosaurierna för 75 miljoner år sedan Borde bilen ens få säljas och finns det någon som behöver en sådan här bil? BytBil tog plats bakom ratten på bilen som regeringen vill straffa bort från bilmarknaden.

Vi tar plats bakom ratten i en av de mest Malusstämplade bilarna som finns i Sverige i dag och tänker att det måste gömma sig en stor V8 under huven som gör bilen till ett smutsigt monster. Namnet Ranger Raptor och exteriören skvallrar om extrema fartresurser, troligen en pickis som rusar i väg från rödljusen på fyra sekunder blankt. Men någon äkta amerikansk pickup är det faktiskt inte. Ranger Raptor byggs bland annat i Sydafrika, och anses fram tills helt nyligen vara för liten för den amerikanska marknaden, men började säljas där ifjol.

Men i själva verket är Ranger Raptor en väldigt vettig bruksbil med utmärkta terrängegenskaper. Bilen är höjd cirka fem centimeter jämfört med en vanlig Ranger och breddad nästan två decimeter.

Under huven finns en liten 2,0 liters diesel ecotec-motor med dubbla turbo som visserligen är björnstark på låga varv i terrängen och när du drar släp med sina 500 Nm. Men motorn är en sävlig bekantskap och ger absolut inte bilen några hisnande fartegenskaper med sina 213 hk. Bilen ser helt enkelt mycket snabbare ut än vad den är i verkligheten

I stället levererar Ford Ranger Raptor hög komfort och för biltypen fin bränsleekonomi i nästan alla situationer. Bilen klarar sig på dryg en liter diesel per mil, eller lite mer om du gillar att gasa på. För den som jobbar som jordbrukare eller bergsprängare och har behov av den här typen av bil är det den perfekta bilen. För det finns trots allt människor som behöver en pickup för att frakta dieseldunkar eller arbetsredskap och inte kör den på pin kiv. En märklig detalj är dock att bilen. enligt Transportstyrelsen bara är godkänd för att frakta passagerare och last på 580 kg.

Vettiga bonusalternativ saknas i dag på marknaden. Elektriska pickuper som Tesla Cybertruck, Rivian och nya GMC Hummer är alla ett par år bort.

På grusvägar som denna blöta och milda vinter har extremt stora potthål slätar ramchassit med långt axelavstånd ut alla ojämnheter på ett sätt som ingen suv med luftfjädring kan mäta sig med. När vi drar ut på åkrarna och lägger i lågläget, spärrar diffarna och kopplar in fyrhjulsdriften är bilen oslagbar. Det ska väldigt mycket till för att du ska köra fast om det inte är djupsnö eller blankis i en enorm brant. Vi kopplar på ett gammalt släp där handbromsen kärvat fast. Ranger Raptor drar det så lätt att vi knappt märker att hjulen inte snurrar.

Och när hjulen väl snurrar så är Ranger Raptor en mycket kompetent och stark dragbil, måhända blir dieselfyran lite surrig i låga farter när automatlådan ibland inte tycks förstå att något är påhängt där bak.

Vid landsvägskörning ger bilen en fantastisk överblick på trafiken och du kan se ner på nästan alla suv:ar. Du sitter ett huvud högre än allt vad Cayenne, XC90 och Q7 heter. Dessutom är det gott om plats i baksätet för arbetslaget eller familjen, trots att du har ett flak där du kan lasta dieseldunkar, dynamit, verktyg eller vad du vill. Visst, det är ingen bil du vill köra i 150 km/h på motorvägen med, men Ford Ranger Raptor levererar en förvånansvärt hög komfort även på långkörningar. Framförallt är bilen tystare på långkörning än den absoluta majoriteten av personbilar.

Ska du göra omkörningar bör du dock planera dem i tid. Dieselfyran är stark, men snabb är den inte. Det tar tid att sätta fart på den tunga bilen. Men en Ranger Raptor mår som bäst när du cruisar fram i 100 km/h plus moms. Någon högfartsbil är den inte, även om ljudnivån kan förleda en till att tro det. Kör du i stort sett bara långkörning

Förarmiljön har några år på nacken, och den känns avgjort mer bruksig än på nya premiumbilar. Men det mesta fungerar bra, och det är ganska skönt att inte allting styrs via knapptryck på skärmarna. Men den som kommer från en bil med de senaste gränssnittet kommer att känna sig som att bli förflyttad en bra bit bak i tiden.

Stolarna är komfortabla och ger fint stöd till kroppen även på långresor, och även fast bilen har ett stort flak är baksätet tillräckligt för vuxna även på lite längre resor. Här sitter ett helt arbetslag bra på väg ut till arbetspasset.

Visst finns det de som köper en Ranger Raptor eller andra pickuper mest för att se tuffa ut och få sitta högt över andra i trafiken. Men den stora majoriteten som köper den här typen av bilar har inte några gångbara bonus-alternativ. För tanken med bonus-malus var ju enligt politikerna inte att vi skulle sluta köra bil, utan styras över till mer miljövänliga alternativ. Och i dagsläget saknas bonus-varianter för den som behöver en pickup eller större transportbil. Allra helst om du behöver ta dig fram i oländig terräng ibland. Visst är Nissan E-NV 200 en utmärkt liten skåpbil, precis som en liten elektrisk Renault Kangoo. Men när det behövs tuffa tag på den leriga svenska landsbygden står de inte pall.

Än så länge har problemet lösts genom att det finns kvar bilar med lägre skattesatser hos handlarna. Men ganska snart kommer pickuper med lägre skatt ta slut. Då återstår bara att köpa ännu tyngre, törstigare och smutsigare bilar. Hur konstigt det än låter så får en pickup som räknas som tung lastbil lägre skatt. I jämförelse med bilar som F250 och F350 är en liten Ranger Raptor ett miljövänligt val som har ett existensberättigande för den som behöver biltypen, då miljövänliga alternativ saknas. Regeringen ska göra om bonus-malus till nyår, det är dags att nyansera skatten där bonus-alternativ saknas, det är inte rimligt att en pickup kostar 24 000 i skatt.

Köpa
+++
478 000 kronor plus moms är en hel del pengar och kan du inte lyfta av momsen hamnar du på 600 000 kronor jämnt. Men Ford Ranger Raptor är väl utrustad från start, så jämfört med många andra pickisar så är det ett relativt vettigt köp där du får mycket attityd och utrustning på köpet. Bruksvärdet både som transportbil och personfraktare är ganska högt.

Äga
+
Den nya malusskatten på 2000 kronor i månaden förstör hela kalkylen och gör en Raptor till en ganska vanvettig affär för de flesta. 72 000 kronor på tre år ska betalas i malusskatt innan skatten märkligt nog sänks efter tre år, då det är dags att byta in Raptorn. Bortsett från skatten är det inte så illa. Den lilla fyrcylindriga dieseln går ganska snålt för biltypen. Om du härdar ut under tre år kommer andrahandsvärdet öka när skatten går ner.

Köra
++++
Utmärkta egenskaper både i terrängen och på gropiga grusvägar. Den tioväxlade lådan ser till att den fyrcylindriga motorn har kraft till bilen i de flesta lägen. Men visst kan det bli betydligt surrigare i låg fart jämfört med en sexa eller V8. Men det tjänar både miljön och bränslenotan på. Ranger Raptor är trevlig att köra både på landsväg och motorväg för att vara en pickup.

Säkerhet
++++
Ford Ranger fick högsta betyg av Euro Ncap när den krocktestades 2012. Sedan dess har kraven ökat rejält, och Ford Ranger har fått en del förarstödssystem retroaktivt, men den når inte riktigt upp till dagens standard. Tack vare den tunga rambyggda konstruktionen torde bilen dock stå sig bra än i dag om olyckan är framme.

Miljö
++
Med tanke på biltypen så är utsläppen på 281 gram CO2 inte så farliga. Det finns gott om pickuper på marknaden som erbjuder sämre funktionalitet till högre utsläpp med sexor och V8:or. För att inte tala om tunga lastbilar med lägre skatt, men högre utsläpp. Men någon miljömässig fullträff att köra en Raptor är det inte. Det finns dock inga särskilt gröna alternativ för den som behöver en stor fyrhjulsdriven pickup.

Komfort
++++
Ranger Raptor är förvånansvärt komfortabel och tyst även på långresor på landsvägar och motorvägar. Fjädringen är väldigt komfortabel. Men det är på dåliga vägar och i terräng den verkligen kommer till sin rätta. Där sväljer ramchassit, bladfjädringen och de mjuka stötdämparna det mesta. Du behöver inte oroa dig för potthål, då känns knappt. Ljudnivån är lägre än i de flesta personbilar, oavsett fart och vägunderlag.

Utrymmen
++++
Framstolarna har gott om svängrum, och även baksätet är fullstort för vuxna människor även på längre resor.
Bagageutrymme finns det hur mycket som helst av på flaket. Den testade varianten hade jalusi över flaket, det kan naturligtvis vara bra för en som ofta vill dra undan det och köra höga saker, men för de flesta är nog en kåpa att rekommendera för att få mesta möjliga lastutrymme med skydd.
Dock är vi väldigt förvånade att bilen har en. maxlast på 580 kg, några bastanta herrar i kupén, så finns det bara vikt kvar till några ölbackar på flaket.

Helheten
+++(+)
Egentligen är Ranger Raptor värd fyra plus, men tyvärr är bilen sönderskattat av staten. Det går helt enkelt inte att försvara att du ska lägga 24 000 kr om året i skatt. Kan du få tag på en lätt begagnad Ranger Raptor med den lägre skatten är det ett av marknadens bästa köp.

Fakta Ford Ranger Raptor
Pris: 600 000 kr inklusive moms
Motor: Fyrcylindrig dubbelturbodiesel med 213 hk
Vridmoment: 500 Nm
Växellåda: 10-stegs automat
Max lastvikt: 620 kg
Max dragvikt 2500 kg
CO2: 281 gram / km

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com