Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Varannan vill köpa elbil – så kontrollerar du skicket

Så kollar du skicket på elbilen

Större
Stäng
  • Renault Zoe
    Renault Zoe. Foto: Renault
  • Renault Zoe. Foto: Renault

En ny undersökning visar att det är många som vill ha tillgång till bil genom att äga den, samtidigt är det många som skulle ta hänsyn till miljöpåverkan vid valet av bil. Dessutom är det många som är osäkra på hur de ska inspektera bilen de ska köpa.

En ny undersökning som YouGov gjort i samarbete med Blocket visar att de flesta, 83 procent, vill ha tillgång till bil i framtiden genom att äga den. Samtidigt uppger varannan bilägare att det är svårt att inspektera samt utvärdera bilar som de funderar på att köpa. Allt fler är intresserade av elbilar, och då blir det som bekant ännu knivigare eftersom den inte har något ”motor” under huven. 

– Många bilköpare har koll på vad de ska titta efter när de köper en vanlig begagnad bil privat eller via bilhandlare, men när det kommer till elbilar – som ju saknar en traditionell motor – så är det svårare. En bra början är att titta på batteri och kablar. Sitter de fast ordentligt? Syns det tecken på korrosion eller missfärgningar? säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

LÄS MER: Här är bilarna som säljer bäst på Blocket just nu

55 procent av de medverkande uppger att de skulle ta hänsyn till vilken miljöpåverkan det skulle bli vid nästa bilköp. Dessutom uppger hälften att de kan tänka sig att skaffa en elbil som nästa bil. De främsta anledningarna är miljömedvetenhet samt minskade bränsleutgifter i framtiden. 

Enligt siffror från Trafikanalys ökade antalet elbilar på de svenska vägarna med 80 procent under förra året. Med fler elbilar på vägarna innebär det även en högre omsättning på begagnat marknaden. Under perioden 1 januari – 31 maj så har det annonserats 99 procent fler elbilar i år jämfört med samma period 2020. 

Renault Zoe är den mest sålda elbilen på Blocket i år, följt av Tesla Model S, och Nissan Leaf. Tesla Model 3 och Volkswagen E-Golf avslutar topp fem. 

LÄS ÄVEN: Fem heta cabrioleter att glida runt med i sommar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com