Redaktionen tipsar

Därför kollapsar elbilsförsäljningen i Norge

"Folk på landsorten fortfarande skeptiska"

40 procent minskad försäljning den senaste månaden. Antal nya elbilar har stannat upp rejält i Norge.
– Många stadsbor har redan köpt elbil. Däremot verkar bilister på landsorten vara skeptiska till elbilar, och det beror på att de kör längre sträckor, säger Christina Bu, generalskreterare i Norsk elbilförening.

Norge har varit föregångslandet i många år när det gäller elbilar. Under 90-talet beslutade sig för att ta bort skatten på elbilar och i början på 2000-talet slopade Norge även momsen. Dessutom fick förare i elbilar köra i bussfilerna och  parkeringen blev gratis på kommunens mark. För fem år sedan tog man också bort momsen på leasing av elbilar.
Norrmännen började förstås att handla elbilar i rekordfart – i fjol blev andelen elbilar 31,2 procent av nybilsregistreringarna. Om man räknar in importen av elbilar (merparten från Sverige) ökar elbilsandelen till 34,2 procent.

Men den senaste månaden har försäljningen bromsat rejält. Minskningen på 2 344 elbilar jämfört med september i år betyder en nedgång med 40 procent på bara en månad.
– Det är oroväckande att nästan 65 procent av Norges befolkning väljer något annat än elbilar, säger Christina Bu, generalskreterare i Norsk elbilförening till norska tidningen Nettavisen.
– De låga försäljningssiffrorna visar att vi behöver en starkare elbilssatsning i Norge. En sån satsning bör finnas med i politikernas nästa statsbudget.

Andelen som köpte elbilar i oktober – 35,7 procent – är det lägsta på ett halvår. Delvis kan nedgången förklaras av att Oslo införde en ny vägtull strax före sommaren, och elbilarna slipper inte längre avgifter.
Dessutom pratas det om att parkeringen på kommunal mark inte längre kommer att vara gratis.
Men Christina Bu menar att det är på den norska landsbygden som de flesta har valt att avstå från elbil.
– Ja, bilister på landsorten vara skeptiska till elbilar, och det beror på att de kör längre sträckor. Om fler ska köpa elbilar så måste vi överbevisa alla skeptiker.

HÄR FYNDAR DU NISSAN LEAF 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com