Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tyska biljättar tror på vätgasbilar

Byggs testflotta nästa år

Större
Stäng
  • BMW iX5 från sidan
    BMW iX5. Foto: BMW
  • BMW iX5. Foto: BMW

Elbilar är för tillfället det populäraste alternativet som framtidens utsläppsfria teknik, men det betyder inte att andra biltillverkare tror och satsar på andra energikällor.

I juni visade BMW upp sin vätgasdrivna bränslecellsbil, Hydrogen NEXT, när den testades på vanliga gator. Tidigare den här månaden lanserade dessutom Hyundai en vätgasoffensiv. Reuters rapporterar att även Audi tror på bränslecellsbilar som ett komplement till elbilarna. De har satsat miljarder på vätgasbaserade bränslen.

Om det skulle bli ett skifte i politiken, där det skulle satsas på väte, kan de två tyska biltillverkarna få en skjuts likt Tesla fick när de tidigt satsade på sina elbilar.

Under gårdagen stämdes BMW och Daimler för att de inte minskar sina utsläpp tillräckligt. Men faktum är att BMW är största förespråkaren av vätgas bland de tyska biltillverkarna och har som sagt redan utvecklat en prototyp som baseras på sin X5. Projektet är delvis finansierat av den tyska regeringen. Nästa år ska de bygga en testflotta på närmare 100 bilar.

Audi har i sin tur uppdraget att utvärdera vätgasdrivna bränslecellsbilar för hela Volkswagengruppen. De har i nuläget mer än 100 personer som jobbar på projektet och de uppger till Reuters att de har byggt några prototyper.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com