Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Daimler och BMW stäms – ”förvärrar klimatförändringarna”

Kräver att de ska sluta sälja fossildrivna bilar 2030

Större
Stäng
  • Daimler och BMW stäms. Foto kollage: Daimler/BMW/Pixabay
    Daimler och BMW stäms. Foto kollage: Daimler/BMW/Pixabay
  • Daimler och BMW stäms. Foto kollage: Daimler/BMW/Pixabay

Både tyska Daimler och BMW stäms av en ideell organisation för att de två bilkoncernerna anses förvärra klimatförändringarna.

En tysk ideell organisation som heter Deutsche Umweltshilfe (DUH) har stämt både Daimler och BMW för att de vägrar skärpa sina utsläppsmål när det kommer till koldioxid, samt att de säger nej till att sluta sälja fossildrivna bilar tills 2030, rapporterar tyska Handelsblatt.

I början av september skrev organisationen ett brev till de båda företagen där de hade på sig till 20 september att gå med på kraven, men varken BMW eller Daimler har gett vika.

Det är första gången som tyska medborgare har stämt privata företag för att de anses förvärrar klimatförändringarna. Volkswagen är i en liknande knipa och har krav på sig från Greenpeace. Dock har de på sig till 29 oktober att reagera, rapporterar Reuters.

Bakgrunden till stämningarna är att Tysklands högsta domstol har slagit fast att klimatlagarna i landet inte gör tillräckligt för att skydda de kommande generationerna. Därmed måste utsläppen minska betydligt mer, samt att landet ska vara koldioxidneutralt 2045. Därmed har det öppnats ett fönster för stämningar.

Daimler har som mål att enbart tillverka elbilar fram tills 2030, och ska erbjuda ett elbilsalternativ till varje modell från och med 2025. 2030 ska minst hälften av BMW:s försäljning bestå av elbilar, samtidigt som koldioxidutsläppen per bil ska minska med 40 procent under samma tidsperiod. Volkswagen ska i sin tur sluta tillverka fossildrivna bilar till 2035. Alla tre menar att deras mål är i linje med det internationella Parisavtalet.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com