Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Greenpeace stämmer Volkswagen

Hade krav på sig att sluta producera bilar med förbränningsmotorer till 2030

Större
Stäng
  • Volkswagen stäms av Greenpeace eftersom de anses göra för lite mot klimatförändringarna. Foto: Volkswagen
    Volkswagen stäms av Greenpeace eftersom de anses göra för lite mot klimatförändringarna. Foto: Volkswagen
  • Volkswagen stäms av Greenpeace eftersom de anses göra för lite mot klimatförändringarna. Foto: Volkswagen

Den kända miljöorganisationen Greenpeace stämmer Volkswagen eftersom de anser att den tyska biltillverkaren inte gör tillräckligt mycket för att bekämpa klimatförändringarna.

I september blev både Daimler och BMW stämda av den ideella organisationen Deutsche Umweltshilfe eftersom de två tyska biltillverkarna vägrar skärpa sina koldioxidutsläppsmål. BMW säger dessutom nej till att sluta sälja fossildrivna bilar till 2030.

Nu rapporterar Reuters att Greenpeace stämmer Volkswagen. Anledningen är att miljöorganisationen anser att den tyska biltillverkaren gör för lite i bekämpningen mot klimatförändringarna.

Greenpeace kräver att produktionen av bilar med förbränningsmotorer skulle upphöra till 2030, och även att den tyska biltillverkaren skulle minska sina koldioxidutsläpp med minst 65 procent till 2030 jämfört med 2018 årsnivåer. Volkswagen hade åtta veckor på sig att svara, och de avvisade kraven 28 oktober. Volkswagen har som mål att sluta tillverka fossildrivna bilar till 2035.

– Volkswagen står för skydd av klimatet och mindre koldioxidutsläpp inom transportsektorn, men kan inte tackla den här utmaningen ensam. Uppdraget att utforma lämpliga åtgärder tillhör parlamentet. Tvister i civila domstolar gentemot utpekade företag är varken platsen eller sättet att göra det på, sade en talesperson på Volkswagen till Reuters.

Bakgrunden till stämningarna är att Tysklands högsta domstol har slagit fast att klimatlagarna i landet inte gör tillräckligt för att skydda de kommande generationerna. Därmed måste utsläppen minska betydligt mer, samt att landet ska vara koldioxidneutralt 2045. Därmed har det öppnats ett fönster för stämningar.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com