Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kräver suv-förbud - grips på bilmässan

Dramat - mitt under Angela Merkels invigningstal

Bilindustrin i Tyskland har blivit en måltavla för debattörer som kräver suv-förbud. Skarpa protester bröt ut när förbundskansler Angela Merkel invigningstalade på Frankfurtmässan. Greenpeace-aktivitster klättrade upp på bilar och vecklade ut ”Klimakiller”-banderoller.
– Fru Merkel, tro inte på bilindustrins lögner, utropade en ung kvinna.

Debatten om bilindustrins klimatansvar rasar nu i Tyskland, mitt under Frankfurtsalongen IAA. Greenpeace och flera andra organisationer kräver ett förbud för suv:ar. Förbundskansler Angela Merkel möttes av häftiga protester när hon invigde mässan i går.

Mitt under Merkels tal, där hon tog upp satsningar på bilindustrins elektrifiering, blev säkerhetspersonalen tvungen att gripa en protestant som var aggressiv och högljudd. Flera andra demonstranter klättrade upp på biltak och skanderade slagord och hade plakat där det stod ”Klimakiller” när Angela Merkel klev ut från en Volkswagen ID.3 som hon provsuttit. Dramatiska scener utspelade sig under hennes rundtur på IAA-mässan i Frankfurt i går.

Angela Merkel var stöttande till den för Tyskland viktiga bilindustrin, men samtidigt kritisk till att utsläppen inte minskat sedan 1990.

– Varje gång vi fick effektivare bilar ökade trafiken,” sade Merkel. Precis som Sverige redan infört vill hon nu ha straffskatter som får människor att välja klimatsmartare bilar.

– Vi vill rikta människors beteende i en viss riktning. Prissättningen på CO2 är det rätta sättet att tydliggöra att alla innovationer bör följa målet att släppa ut mindre koldioxid. Om vi gör detta på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt kommer det att finnas incitament att flytta innovation i rätt riktning.

Strax efter talet besökte hon Daimlers svenske vd Ola Källenius i Mercedes monter. Där visade han upp den elektriska konceptbilen Mercedes EQS för Angela Merkel. Flera protestaktioner pågick samtidigt utanför mässan, bland annat blåstes en CO2-ballong upp av en stor pickup. En stark debatt har brutit ut i Tyskland där många nu vill förbjuda de allt populärare suv:arna. Det utlösande i debatten är en suv-olycka där fyra personer mejades ner och dödades av en förare i en Porsche Cayenne.

– Vi behöver en smärtsamt hög registreringsskatt för klimatdödare, så att trafikomvandlingen äntligen fortskrider”, sa Benjamin Stephan, trafiksexpert på Greenpeace.

Egentligen skulle även Frankfurts borgmästare Peter Feldmann ha invigningstalat på mässan. Men i sista stund stoppades han då det blivit känt att talet var bilkritiskt.  Han publicerade istället sitt bilkritiska tal på sin Facebook-sida.

– Frankfurt behöver fler bussar och tåg, men inte mer suv, hade han bland annat tänkt säga.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com