Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tina, 33, är bilindustrins fiende nummer ett

Anlagda bränder och protestvåg mot bilmässan i Frankfurt

Protesterna mot bilmässan i Frankfurt växer nu i Tyskland. Flera bilbränder har anlagts hos bilhandlare – och en aktionsgrupp tar på sig ansvaret i ett brev. På lördag proppar cyklister igen alla motorvägar som går till mässan.
– Vi har en mycket kriminell bilindustri och helt inkompetenta transportministrar, ett maffiaknutet konglomerat, säger aktivisten Tina Velo till Handelsblatt.

Under de senaste dagarna har flera bilbränder härjat hos bilhandlare i Frankfurtområdet där den stora  bilmässan IAA snart äger rum. Enligt uppgifter i tidningen Frankfurter Rundschau har polisen sett maskerade gärningsmän på övervakningfilmer som tänder på bilar. En aktionsgrupp har tagit på sig ansvaret i ett brev och säger att det är en protest mot bilmässan IAA 2019. Den senaste branden bröt ut under natten från söndag till måndag. Nio bilar skadades i lågorna.

På lördag sker en mer fredlig protest – tusentals cyklister på 13 olika motorvägar kommer försvåra för bilister som vill ta sig till bilmässan.  Arrangörerna av demonstrationen ”#aussteigen” förväntar sig över 20 000 deltagare. Greenpeace, VCD och cykelföreningen ADFC ligger bakom den fredliga protesten mot bilmässan. Andra grupper är mycket mer radikala och polisen och arrangörerna rustar sig för upplopp.

Två av grupperna som vill göra livet surt för bilindustrin i Europa är Sand in Gear och Attac. De planerar allvarliga störningar mot mässan på söndag. Den 33-åriga taleskvinnan för Sand in Gear, Tina Velo, som uppträder pseudonym, har av vissa pekats ut som bilbranschens fiende nummer ett i Tyskland.

– Vi kommer att blockera entrén med våra kroppar. Besökare som har en stark önskan att titta på bilarna bör kanske välja en annan dag, säger Tina Velo till Handelsblatt.

Det är första gången som klimataktivister attackerar en bilmässa så aggressivt, en helt ny situation för bilindustrin och mässarrangörerna. Klimataktivisterna vill få till en förändring av hela branschen.

– Inom transportsektorn har för lite hänt, nämligen ingenting. Vi har en mycket kriminell bilindustri och helt inkompetenta transportministrar, ett maffiaknutet konglomerat, säger Tina Velo till Handelsblatt.

I går fick hon Volkswagen-chefen Herbert Diess att ställa upp på en timslång tv-sänd debatt, samtidigt som Volkswagen presenterade elbilen ID.3., något som inte imponerade på aktivisterna. De anklagar i stället Volkswagen för greenwashing.

– Målet är klart, Volkswagen annonserar med en elbilsoffensiv, men ljög och lurade alla för tre år sedan. Bilföretagen och särskilt Volkswagen ligger bakom den största skandalen någonsin. Och du accepterade miljontals människors död, sade hon i debatten mot Herbert Diess. Volkswagens högsta chef var dock inte svarslös:

– Du kan säkert anklaga branschen mycket. Men bilindustrin förändras, vi visar på IAA nästan bara elbilar, sade han bland annat. Herbert Diess fick många lovord i tysk press för att han vågade ställa upp och ta debatten.

Bilmässan IAA invigs officiellt på torsdag förmiddag av förbundskansler Angela Merkel. Svenska Volvo har valt att avstå bilmässorna i Frankfurt och Paris sedan sex år tillbaka.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com