Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Toyota storsatsar på elbilar

Investera 3,4 miljarder dollar

Större
Stäng
  • I april visades konceptet bz4x upp. Foto: Toyota.
    I april visades konceptet bz4x upp. Foto: Toyota.
  • I april visades konceptet bz4x upp. Foto: Toyota.

Den japanska biltillverkaren Toyota ligger i framkant när det kommer till vätgas, men nu kommer de även göra en storsatsning på batteridrivna bilar.

I augusti lyckades den vätgasdrivna bränslecellsbilen Toyota Mirai slå sitt räckviddsrekord på en enda tank. Toyota har legat i framkant när det kommer till vätgasbilar. Nu väljer dock den japanska biltillverkaren att även satsa på eldrivna bilar.

Toyotas Nordamerika-enhet har avslöjat att 3,4 miljarder dollar, motsvarande 29,4 miljarder svenska kronor kommer investeras i elbilar och batteriutveckling. Det är en del av Toyota storsatsning på elbilar, rapporterar Automotive News.

Bland annat ska de bygga en ny batterifabrik i USA som ska börja producera batterier till 2025, och ska användas till både elbilar och hybrider.

I april visade Toyota upp konceptet bZ4x, som är den japanska biltillverkarens första renodlade elbil. Den ska konkurrera med Tesla Model Y, Volkswagen ID.4 och Hyundai Ioniq. Plattformen har tagits fram i samarbete med Subaru. Även Subaru kommer lansera sin första elbilsmodell, Solltera. Planen är att den ska börja säljas i mitten av nästa år. Produktionsversionen av bZ4x ska lanseras nästa år. Dessutom kommer en Lexusversion av konceptet introduceras på marknaden, även den nästa år.

Till 2025 kommer Toyota lansera 15 elbilsmodeller, och det inkluderar sju Toyota bZ-modeller.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com