Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Tesla planerar billigare modell – ska konkurrera med ID.3

Sägs ha en räckvidd på minst 40 mil

Större
Stäng
  • Tesla Model 3. Foto: Tesla
    Tesla Model 3. Foto: Tesla
  • Tesla Model 3. Foto: Tesla

De etablerade biltillverkarna försöka locka till kunder genom billiga elbilar. Snart kommer motdraget från Tesla. De tänker lansera en halvkombi som blir hälften så dyr som Tesla Model 3. 

Tesla har varit och ligger i framkant när det kommer till omställningen till elbilar. Den amerikanska elbilstillverkaren har tillverkat en rad med framgångsrika modeller: Tesla Model 3, Model X och Model S. 

Men för att behålla och cementera sin plats som den ledande elbilstillverkaren i världen behöver de producera mindre och billigare modeller i segmentet där bland annat Volkswagen ID.3, Nissan Leaf och Kia e-Niro finns. 

I november berättade Bytbil om att Tesla planerade att bygga en mindre modell som är skräddarsydd för den europeiska marknaden, men inga detaljer fanns om när den kunde tyckas dyka upp på marknaden. Nu skriver Autocar att det finns planer från Teslas sida att faktiskt bygga en sådan modell och den kommer lanseras 2023. Det kommer vara en halvkombi och baseras på Tesla Model 3. 

LÄS MER: Tesla presenterar nya Model S Plaid – 0-100 km/h på 2,1 sekunder

Enligt uppskattningar kommer den nya modellen kosta motsvarande 212 000 svenska kronor, vilket är betydligt billigare än en Tesla Model 3 som du i dag kan köpa för 450 000 kronor. 

För att kunna erbjuda ett sådant pris beror på att Tesla håller på att utveckla en ny batteriteknik som påstås halvera tillverkningskostnaderna. Samtidigt har de nya batterierna fem gånger mer energi och upp till 16 procent längre räckvidd per laddning. Det verkar som att serieproduktionen av batterierna kan påbörjas så tidigt som nästa år. 

Räckvidden på den lilla elbilen sägs vara minst 40,2 mil, vilket är minimumstandarden för Tesla. Dock finns det inga detaljer om eventuell form och namn på bilen. Det går nog att misstänka att den kommer vara väldigt lik Tesla Model 3, och det är möjligt att den får namnet Tesla Model 2. 

Den nya bilen kommer produceras i Teslas nya fabrik i Berlin, där invigningen av fabriken har försenats till nästa år.

LÄS ÄVEN: Volvo mer hållbart än Tesla

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com