Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första titt på nya Xpeng G6: en värdig konkurrent till Model Y?

Kinesiska Xpeng fick en tuff start i Sverige men ser nu ut att ha fått upp farten lite. Med nya G6 vill de etablera sig ännu mer och stjäla kunder från Tesla. Vi tar en första titt på nya Xpeng G6.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Nu är Xpeng Q6 snart här – lillasystern till Q9 – och inte helt oväntat är dess yttre mått mycket lika den bil som alla vill slå: Tesla Model Y. Vi har fått vår första titt på Xpeng G6.

Inspirerad av Model Y

När man tittar på Xpeng G6 från utsidan är det inget som skriker kinesisk bil. Fronten på bilen lutar sig tungt mot sin storasyster G9 med den långa LED-remsan, tillsammans med LED-varselljusen längre ner på stötfångaren, men bakpartiet är mjukare än G9. Måtten är utan tvekan inspirerade av Tesla Model Y, eftersom Xpeng G6 mäter samma längd, bredd och hjulbas på centimetern: 475 cm i längd, 192 cm i bredd och 289 cm i hjulbas. På höjden mäter G6 tre cm mer än Model Y med 165 cm totalt. Xpeng G6 kommer med lika många kamera- och sensorenheter som G9, vilket förväntas ge samma självkörande kapacitet.

Vit Xpeng g6 front Vit xpeng g6 bakifrån

Hög nivå och gott om utrymme

Det finns många kvaliteter som inte kan bedömas från en parkerad demobil, men kupén i Xpeng G6 talar för sig själv. I framsätet är det den 14,96 tum stora infotainmentskärmen, lånad från G9, som fångar den första uppmärksamheten.
Eftersom informationen är på mandarin och Xpeng G6 kommer att ha en ny 5.0-version av operativsystemet när den lanseras i Sverige, finns det mer spännande saker att titta på. Till exempel den 10,25 tum stora instrumentskärmen, något som saknas hos konkurrenten Model Y.

En annan spännande aspekt är kvalitetsnivån, som verkar hög. Hela kupén är mjukt stoppad, med olika material som tyg, Alcantara, konstläder och mjuk plast som gör de flesta ytor behagliga att ta på. Vikten bakom vissa av materialen är inte riktigt i nivå med Xpeng G9 (som står bredvid demobilen vi kikar på), men G6 är tillräckligt nära. Särskilt när man påminner sig om att G6 hamnar i en lägre prisklass.

Kupén har ett minimalistiskt utseende med gott om förvaring, en helt ny ratt med scrollknappar och trådlös höghastighetsladdning för två telefoner. Den kan ladda med 50W, vilket kräver den inbyggda kylningen när man kör Apple Carplay samtidigt. Och ja, Apple Carplay och Android Auto ingår nu i Xpeng!

Om du sätter dig där bak märker du att baksätet är lite kort, men tillräckligt vinklat för att du inte ska behöva ha baksidan av låren svävande över sittdynan. Du kan också skjuta in fötterna under framsätena för extra komfort. Dessutom finns det gott om knäutrymme, och uppåt ser det höjda panoramasoltaket till att det finns tillräckligt utrymme för frisyren. Ryggstödet på baksätet kan också vinklas, vilket förbättrar möjligheten till en tupplur i baksätet.

xpeng ratt xpeng baksäte

Specifikationer och priser

Den Xpeng G6 som vi tittar på är en Performance. Som namnet antyder är det ett kraftpaket – med två elmotorer levererar den 476 hk och rusar från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder. Den kommer med ett 87,5 kWh-batteri och en räckvidd på 550 km. Utöver den versionen kommer G6 även att lanseras i instegsvarianten Standard Range och en Long Range-variant. Instegsvarianten kommer att ha ett 66 kWh-batteri, 257 hk och en räckvidd på 435 km. Xpeng G9 Long Range har samma 87,5 kWh-batteri som Performance, men endast en elmotor som levererar 285 hk. Detta ger en räckvidd på 570 kilometer. Grundpriset i Sverige kommer ligga på runt 540 000 kronor, alltså ungefär samma nivå som den billigaste varianten av Tesla Model Y efter senaste prissänkningen.

Precis som Tesla är Xpengs utrustningsutbud mycket okomplicerat. Oavsett vilken variant du väljer finns utrustning som värme i ratten och alla säten, samt ventilation i de främre sätena. Framstolarna är också elektriskt justerbara.
Det finns även LED-strålkastare, 360-graders kamera och aktiv parkeringsassistent, panoramaglastak, ett stort ljudsystem med 18 högtalare, två 50W trådlösa smartphone-laddare, Apple Carplay och Android Auto samt möjlighet till appar som Disney+, YouTube, Spotify med mera. Vi ser fram emot att sätta oss bakom ratten på den lovande Xpeng G6, som redan ser ut att ha det som krävs för att bli en stark utmanare till Tesla Model Y.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com