Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny Tesla Model 3 Performance blir kraftfullare än någonsin tidigare

Det är inte accelerationen som står i fokus i nyheten om Tesla Model 3 Performance 2024. Det är tydligen allt annat som gör bilen kraftfullare än den varit tidigare.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Tesla PR

Äntligen är den här: den helt nya Tesla Model 3 Performance, och den är… inte snabbare än sin föregångare? Accelerationen från 0 till 100 km/h är tydligen oförändrad, men Tesla lovar att den är kapabel till mycket mer. Det är som om till och med Tesla har insett att den blixtsnabba accelerationen från 0 till 100 km/h är en mindre viktig gimmick idag. Därför fokuseras det mer på begrepp som strukturell styvhet, adaptiv fjädring och sportbromsar i nyheten om den nya Performance. Tillsammans med tillägget av fler kolfiberdetaljer skapas en bild av en Model 3 kraftfullare än någonsin tidigare.

röd tesla i mörkt rum front röd tesla i mörkt rum bakifrån

Mer kraft till bakhjulen

Upp till 32 procent mer kraft och 16 procent mer vridmoment låter lovande. Det är bara svårt att förstå exakt vad det innebär, eftersom Tesla alltid har varit sparsam med att ange krafter. Allt vi vet med säkerhet är därför att Tesla Model 3 Performance blir ‘kraftfullare än någonsin tidigare’ och får ‘mer än 460 hk’.

Hur stora krafterna är spelar mindre roll än hur de används. Åtminstone om vi ska tro Tesla. Med den nya Performance-drivlinan utlovas nämligen en bättre kraftleverans, som ska säkerställa snabbare och stabilare acceleration ut ur kurvor. Det är sådant som biltokar gärna vill höra, mer än en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,1 sekunder.

Den nya enheten som kontrollerar krafterna kallas Performance 4DU. Den växlar nu ännu snabbare mellan mängden kraft som skickas till fram- eller bakaxel med ‘millisekundsprecision’. Generellt kommer mer kraft att skickas till bakaxeln än i föregångaren, vilket bättre slungar bilen ut ur kurvorna. För att säkerställa att bilen faktiskt stannar i kurvorna, finns Performance med Tesla-specifika Pirelli P Zero 4 Performance-däck på 20 tums aluminiumfälgar. Tesla Model 3 Performance kommer också med större bromsbelägg med högre värmeresistens, som därmed tål mer stryk.

ratt i tesla framsäten i tesla

Adaptiv fjädring och styvare chassi

Som något helt nytt för Model 3, får den nya Performance en adaptiv fjädring, som optimerar både komforten och dynamiken när man kör lite mer aggressivt. I Track-läget skruvas respons och styvhet upp till max för körning på stängda banor. Detta Track-läge kommer i en ny version, Track Mode V3, som kombinerar allt från motorstyrning och vridmoment till fjädring och kylning i en enda samlad enhet. Enheten säkerställer optimerad kalibrering av alla system, så att ABS fungerar bättre tillsammans med stabilitetskontroll, fjädringen fungerar bättre tillsammans med motorerna och så vidare. Det nya Track Mode V3 ger också föraren en större inblick i bilens data samt större möjlighet att påverka bilens inställningar.

Och bara för att det är Tesla behöver inte allt handla om elektroniska system. Tekniska förbättringar av chassit har också gjorts, vilket gör den nya Performance styvare än sin föregångare. Dessutom är tillägget av kolfiberdetaljer på fram- och bakstötfångare samt bakspoiler inte bara till för att skapa ett mer aggressivt utseende. Det främjar faktiskt också både aerodynamik och stabilitet när man kör fort.

Röd tesla på väg längs vatten

När och hur mycket?

Den nya Tesla Model 3 Performance kostar från 644 170 kronor och leveranserna kommer igång snart (uppskattad leveranstid: maj – juni 2024 enligt Teslas hemsida). Vi ser fram emot att se den snabbare och aggressivare Model 3 när den landar. Vi skulle gärna få tag på den så snart som möjligt…

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com