Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Subaru Ascent är en åttasitsig suv

Men bara för Nordamerika än så länge.

Märkets största bil rymmer upp till åtta personer. Men du får bara köpa om du bor i Amerika.

Om en pick up är fem och en halv meter lång räknas den som mid-size i USA (och i Texas betraktas den som leksak) och därför räknar Mercedes-Benz med att den nya X-klass inte har någonting i Nordamerika att göra. Allting är verkligen större over there, från snabbmatsportioner till hangarfartyg.

Så när Volkswagen kokade ihop en suv i mellanklassen till amerikanerna i fjol blev resultatet Atlas, en över fem meter lång koloss med plats för sju. Våra vanliga småsuvar, som Citroën C3 Aircross och Kia Stonic, de räknas förmodligen blott som trafikbaciller på amerikanska highways.

Bytbil

Bekämpas bäst med penicillin.

Nu kastar sig Subaru in i leken med någonting som heter Ascent. En försmak fick vi redan i fjol när Subaru visade upp konceptbilen Viziv-7 och Ascent är, precis som konceptet, slående stor för att kallas för mellanklass. Längden är nästan på pricken fem meter, trots att man baserar den på samma Subaru Global Platform som, till exempel, Subaru XV.

Det gör förstås Ascent till den med marginal största modellen i Subaruprogrammet. Upp till åtta personer får plats, beroende på om man beställt soffa eller kaptensstolar till mittenradens säten. Den bakersta stolsraden ska nämligen kunna härbärgera upp till tre rumpor samtidigt, men då lär de inte vara särskilt stora.

Under huven finns en boxermotor, en fyrcylindrig bensinmaskin med turbo på 260 hästkrafter och den driver – så klart – på alla fyra. Växellådan är en steglös automat, en så kallad CVT-låda.

Men till Sverige kommer den inte, eftersom Subaru Ascent ska både byggas och säljas inom Nordamerikas gränser. Lika bra att du letar efter fullsize-suvar på en gång, med andra ord.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com