Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Subaru 360 utsedd till kulturarv

Lillbilen en milstolpe för japansk industri

Nyckelpigan, som den kom att kallas, tillverkades i hundratusental och satte Japan på hjul. Nu har Japans största ingenjörssällskap utnämnt den till maskintekniskt kulturarv.

Om Volkswagenbubblan är västvärldens mesta folkfraktare, så är Subaru 360 kanske inte riktigt lika signifikant ens i hemlandet. Men minibilen, som först såg dagens ljus 1958, anses ändå så viktig för Japans utveckling att den nu utsetts till ”Mechanical Engineering Heritage Item”, eller maskintekniskt kulturarvsföremål, av Japan Society of Mechanical Engineers.

Tvådörrarsbilen, som tillverkades ända in på sjuttiotalet, hade självbärande kaross och glasfibertak och en tvåcylindrig tvåtaktsmotor monterad där bak. Som Subarus första serietillverkade bil var den inte bara ett viktigt transportmedel för ett krigshärjat land, utan också en startpunkt för en av den japanska bilindustrins viktigaste aktörer.

Tydligen kunde man tävla med den också.

Tydligen kunde man tävla med den också.

Japanerna försökte sig på export också och lyckades faktiskt prångla ut 10 000 exemplar på den amerikanska marknaden. Där, liksom hemma i Japan, omhuldas ännu en skara överlevande bilar av sina närmast religiöst övertygade ägare.

Foto: Fuji Heavy Industries
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com