Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Seat knoppar av Cupra

Blir ett eget prestandamärke

Spanska Seat gör en Polestar och knoppar av sitt prestandamärke. Snart får vi se vad det för med sig.

Spanska Seat har varit Volkswagengruppens sorgebarn mer eller mindre ända sedan tyskarna blandade sig i Barcelonabolagets förehavanden. Försäljningssiffrorna har krälat omkring i koncernens rännsten och vinsterna har svajat med än lovligt.

Någon gång längs resan bestämde tyskarna att Seat var sportigt och talade till känslor snarare än förnuft. ”Auto emoción” blev spaniorernas något övertydliga svar på Alfa Romeos Cuore Sportivo. Sedan fyllde man på med produkter som talade tyska, bildligt talat i alla fall, och såg inte sällan ut som Armanikostymernas antites.

SEAT

Mer som Dressmann, ärligt talat.

Samtidigt har man haft ett riktigt rökarprogram under Cupra-paraplyet som ibland kunnat utmana det allra vassaste ur Volkswagens GTI-program. Och det är kanske inte så konstigt, eftersom Cupra är det allra vassaste ur Volkswagens GTI-program. Komponenterna är de samma och i princip har det bara varit form och namn som skilt Tyskland och Spanien åt.

Kanske kan det bli ändring på det nu. Precis som Volvo tidigare gjort med Polestar knoppar Seat nu av Cupra som blir ett alldeles eget prestandamärke.

SEAT

Med ny logotyp och allt.

Seat själva säger att ”nu har tiden kommit för att [Cupra] ska få sin egen själ, sitt eget DNA, sin egen identitet genom att bli en egen entitet”. De första Cupra-modellerna kommer att presenteras på bilsalongen i Genève som traditionsenligt äger rum i början av mars.

Kanske kan det innebära att Cupra äntligen kommer att ta konkurrensen från Italien på allvar och presentera någonting i stil med Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio. Men antagligen inte.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com